balans december

Hi lieve lezers van GZNDenzo, zijn jullie klaar voor de feestdagen? Christmas is right around the corner en dat is niet alleen aan de koude temperatuur buiten te merken. De december maand wordt naast een hele gezellig maand ook wel de ‘snoepmaand’ genoemd. We snoepen over het algemeen sowieso meer tijdens de koudere wintermaanden, maar in december zijn we niet te stoppen. Je hebt de lading pepernoten en de chocoladeletter nog niet achter je kiezen of de kerstkransjes liggen alweer op tafel. Heerlijk, zeker van genieten, maar ik kan het mij ook goed voorstellen dat jij het door al deze verleidingen lastig vindt om balans te houden. Daarom deel ik graag mijn tips voor meer balans in december met jou. Lees je mee?

Nu hoor ik je denken: “mag ik dan niet meer snoepen?”. Zeker wel. Balans houden en creëren gaat juist niet over strenge eetregels of jezelf iets verbieden. Het gaat erom dat jij een gezonde levensstijl in de maand december kan behouden zodat je lekker in je vel zit (vol energie) en daardoor af en toe volop kan genieten van alle (zoete) lekkernijen. Balans “vind” je niet, maar creëren je zelf. Pas deze tips dagelijks toe en voel het verschil van meer balans. 

  • De 80% / 20% regel. 

Deze “regel” moet natuurlijk bij je passen, maar veel mensen zweren bij deze manier van eten. 80% van de tijd zorg je ervoor dat je geniet van een gezond en gevarieerde eetwijze en 20% van de tijd eet je nog steeds wat je lekker vindt, maar wat wellicht eerder in de categorie “ongezond” valt. Zie je, balans. 

  • Ontbijt elke dag gezond. 

Start de dag met een voedzaam en gezond ontbijt. Zo zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt om productief te zijn, maar ook dat de eerste maaltijd van jouw dag voorzien is van waardevolle voedingstoffen. Ontbijt bijvoorbeeld met deze vullende pompoen smoothie bowl of een krachtige kurkuma smoothie

  • Drink voldoende water. 

Dit is natuurlijk elke dag van het jaar belangrijk en dus ook tijdens de maand december. Dit draagt niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan een mooie huid. Door de kou en het ongezondere eten in de maand december is het belangrijk om onze huid goed te blijven verzorgen. Zorg daarnaast dat je voldoende water of thee drinkt om jouw lichaam goed te voeden. 

Wist je dat het lichaam dorst soms kan verwarren voor een hongergevoel? Door voldoende te drinken kan je voorkomen dat je opeens heel erge trek krijgt.

  • Blijf ook tijdens de koudere maanden in beweging. 

Het laatste waar je misschien zin in hebt tijdens de feestdagen of wanneer het koud buiten is, is om te beginnen aan een workout. Toch blijft het ook nu belangrijk om in beweging te blijven. Echt geen zin om de sportschool in te duiken? Maak een mooie winterse wandeling. 

  • Zorg voor gezonde snacks. 

Wanneer je altijd gezonde snacks in je tas hebt zitten of überhaupt in huis hebt dan kan je de verleiding van ongezonde snacks veel beter weerstaan. Daarnaast zorg je ervoor dat je jouw lichaam gedurende de dag voldoende blijft voeden. En dat terwijl jij lekker geniet van een goede lekkere snack 😉 

Kortom, balans houden tijdens de maand december is helemaal niet lastig wanneer je bovenstaande simpele tips dagelijks toepast. Geniet volop van alle gezelligheid rondom deze maand!