overprikkeling GZNDenzo

Wanneer je te druk, overspannen bent of een burn-out hebt, voel je je zeer regelmatig enorm overprikkeld. Het is al snel té veel of té intens. Hoe ga je hier het best mee om? Ik deel drie tips met je! 

Tip 1: Vermijd nieuwe prikkels

Als je last hebt van overprikkeling, heb je het gevoel dat je continu AAN staat. Tegelijkertijd voel je je wattig in je hoofd en lukt het je niet om focus aan te brengen. Je voelt spanning in je lijf en kunt alle informatie die tot je komt niet goed meer filteren. Wanneer je dit ervaart, wil je voorkomen dat je nóg meer prikkels tot je krijgt. Doe dus je laptop dicht, zet je telefoon uit en vermijd nieuwe vormen van input. Wat helpt is om in een (donkere) stille kamer tot rust te komen. Ben je op een drukke plek (bijvoorbeeld heb ov), zet dan een koptelefoon en zonnebril op. Op die manier zonder je je al wat af. 

Tip 2: Vertraag

Wanneer je je overprikkelt voelt, lijkt het alsof heel je systeem op volle toeren aan het draaien is. Je voelt je gejaagd en wilt graag in actie komen, maar verstijfd omdat je niet goed weet waar je nu moet beginnen. Ook kun je vaak niet helder meer nadenken. Essentieel is het dat je jezelf gaat kalmeren. Dit doe je door te vertragen. Hiermee geef je een sterk signaal aan jezelf af, namelijk: dat je niet meegaat in de rush die je ervaart. Aan welke activiteiten je moet denken? Drink een kopje thee, ga even op de bank liggen, doe wat stretch oefeningen, snuif van frisse buitenlucht, maak een korte wandeling enzovoort. Hoewel dit de eerste minuten wat tegenstrijdig voelt, is dit wel wat je nodig hebt om bij te komen en weer wat op te laden. Geef jezelf hier ook echt de tijd voor. 

Tip 3: Creëer een overgangsritueel

Als je wat bent bijgekomen van de overprikkeling kan het heel goed zijn dat je je moe en uitgeput voelt. Dat is ook niet zo gek: je hebt teveel van jezelf gevraagd. De kans is dan ook groot dat je je verwachtingen van de dag wat bij moet stellen en het wat rustiger aan moet doen. Voel je hier niet rot of schuldig over. Dit is wat jij op dit moment nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Vanuit hier (zelfzorg) wordt het altijd beter. Om weer wat nieuwe en positieve energie te krijgen, helpt het goed om een overgangsritueel te creëren. Ga bijvoorbeeld douchen. Je spoelt jezelf letterlijk schoon (van alle indrukken) en maakt contact met je lijf. Hierna voel je je altijd beter, helderder en meer gevestigd in jezelf.

Lees deze blog met tips voor meer energie. Klik hier.