beval houding


Hoe ben jij bevallen? Misschien denk je na deze vraag wel, hoezo ‘hoe ben ik bevallen’!? 

Tijdens het opvangen van de weeën en de uiteindelijke persfase kan het heel fijn zijn om verschillende houdingen aan te nemen. Verloskundigen geven tijdens de zwangerschap informatie over de verschillende houdingen die een zwangere aan kan nemen tijdens het opvangen van de weeen en de persfase. 

Voordelen van een andere houding tijdens de bevalling;

  • Je kan minder pijn ervaren tijdens het opvangen van de weeën 
  • Je kunt vaak langer zonder pijnstilling 
  • De bevalling kan korter duren 
  • Doordat je zelf kiest voor een houding, ervaar je meer gevoel van controle
  • De kans op een ‘kunstverlossing’ is kleiner

Het is niet bij iedereen bekend dat je echt helemaal zelf bepaalt, hoe jij wilt bevallen en in welke houding. Het allerbelangrijkste is dat je zelf beslist en of je dan kiest voor een bevalling op de rug of in bad, het is jouw bevalling

Wat je voor de bevalling denkt een fijne houding te vinden, hoeft op het moment suprême niet zo te zijn. Afgelopen zomer was ik aanwezig bij een bevalling en toen partnerlief eindelijk het beval bad had staan en gevuld had met warm water, stapte mevrouw er aan de ene kant in om er aan de andere kant net zo hard weer uit te stappen. Het gezicht van de partner sprak boekdelen ;-). 

Bad bevalling

De bad bevalling wint terrein, je hoort er meer over en wellicht ken je ook iemand die in bad is bevallen. Zwangeren kiezen vaker voor een bad bevalling vanwege de ontspanning en de warmte kan de ervaring van pijn verzachten. Dat het water je als barende vrouw bij wijze van spreken ‘draagt’ geeft ook een gevoel van ontspanning en het wisselen van houding gaat gemakkelijker. 

De bad bevalling kan het gehele baringsproces versnellen en de kans op een scheur is kleiner.  De meeste baden in de badkamer zijn te klein om in te bevallen, het opvangen van de weeën kan prima in het eigen bad maar bij de ‘echte’ bevalling is ruimte voor jou als barende prettig en belangrijk. Een beval bad kan je huren of kopen, zet het bad voor de bevalling even 1x op en vul het met water. Zo leren jij en jouw partner gelijk hoeveel tijd het kost en ben je goed voorbereid (lees: past de waterslang op de kraan). Overleg even met jouw verloskundigen, sommige zijn ook fan van een bepaald kinderbadje en dat scheelt enorm in de kosten. 

Op de rug

De meeste vrouwen bevallen nog op de rug, in het ziekenhuis of thuis. Het is misschien biologisch gezien niet de meest logische houding (olifanten bevallen ook niet op hun rug ;-)) maar wanneer je eenmaal ligt tijdens de bevalling is het soms ook gewoonweg heel fijn om te blijven liggen. De bekkenuitgang is kleiner dan bij een verticale houding en op de rug kan je meer pijn ervaren vandaar dat wij adviseren om een andere houding aan te nemen. Maar nog belangrijker is dat jij je als barende vrouw prettig voelt, niet iedereen ziet het zitten, in hun blootje, op handen en knieën.

Tijdens het spreekuur besprak ik een bevalplan met een stel, hun voorkeur ging uit naar een bevalling op de baarkruk. Tijdens het opvangen van de weeën wilde mevrouw graag wandelen en zitten op een bal.

De meeste verloskundigenpraktijken hebben een baarkruk, dus dat hoeft geen probleem te zijn. 

Toen de baby zich aankondigde, kwam ik met baarkruk en al de trap op geklommen. De bal lag in de badkamer, mevrouw had heerlijk onder de douche gezeten en zo de eerste weeën opgevangen.

In de slaapkamer lag mevrouw op haar zij op bed, onder de douche namen de weeën toe en ervaarde mevrouw meer pijn. Zo op haar zij op het bed kon zij de weeën het beste opvangen. Ik heb de baarkruk in de kamer naast het bed gezet en ben in een hoekje op een stoel gaan zitten. Na een korte periode van observeren en af en toe een kleine tip aan de partner te hebben gegeven, kwam er een prachtig meisje ter wereld. Op bed, mevrouw lag inmiddels op haar rug en kijkt heel goed terug op haar bevalling waar ze zelf  

Verticale houding

Je kunt verticaal bevallen door in hurkhouding of op de baarkruk te zitten. Uit onderzoek naar de verschillen tussen persen in verticale houding en rugligging blijkt dat vrouwen het gemakkelijker vinden om te persen en de uitdrijving als minder pijnlijk ervaren wordt als zij een verticale houding aannemen. De verticale houding heeft het voordeel dat je niet tegen de zwaartekracht in hoeft te persen, in tegenstelling tot wanneer jij plat op de rug perst. In deze houding wordt de druk op de bekkenbodem een beetje vergroot en wordt de persdrang versterkt. Daarnaast wordt de bekkenuitgang in de hurkhouding 30% groter waardoor de baby meer ruimte heeft om eruit te komen. Ditzelfde geldt voor rechtop bevallen. Je maakt gebruik van de zwaartekracht, de weeën zijn effectiever en er is een betere zuurstoftoevoer naar jouw baby. Veel vrouwen vinden het fijn om samen met iemand te ‘schuifelen’. Op deze manier komt er meer van het bevalhormoon oxytocine vrij.

Ook in de knieënhouding op bed of op de bankwerkt de zwaartekracht mee en vergroot je je bekken. Een ander voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door tussen de kussens kunt zakken om even uit te rusten. In tegenstelling tot hurkend bevallen worden jouw benen ondersteund wanneer je op de baarkruk zit.

Bronnen