Menu Sluiten

Waarom een cardioloog een media award heeft gewonnen…

cardioloog

Een interview met onze expert dr. Janneke Wittekoek, cardioloog en gespecialiseerd in het vrouwenhart.

Waarom ben jij als cardioloog in de media?

Omdat ik met een belangrijke missie bezig ben en dat is de hartzorg voor vrouwen in Nederland verbeteren. Dat begint met het creëren van bewustwording dat er echt wezenlijke verschillen zijn tussen het mannen en het vrouwenhart. Inmiddels al met behoorlijk wat wetenschap onderbouwd maar nog niet vervat in richtlijnen. Diagnostiek en behandeling moet veel meer op maat. Protocollen zijn nu te veel gericht op gemiddelde mannen. Door aanpassing is er veel winst te behalen in het voorkomen van hart en herseninfarcten.

Zijn er naar jouw mening genoeg ambitieuze vrouwen in de media?

We zijn aardig op weg, maar ik zou graag nog meer ambitieuze vrouwen in de media zien. Vooral in de medische wereld zijn er nog te weinig vrouwelijke experts in de media. Het is vaak toch een mannenwereld. Veel onderzoeken in de zorg zijn gericht op het mannenlichaam, gelukkig wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar het vrouwenlichaam. Het is goed om te zien dat er steeds meer vrouwelijke artsen in de media verschijnen en hun kennis over het (vrouwen)lichaam delen. Het is voor de jonge generatie belangrijk om rolmodellen te hebben.

Wat is jouw persoonlijke missie?

Die is tweeledig;

1. “Vrouwenhart”;  om voor zoveel mogelijk vrouwen hun kwaliteit van leven te verbeteren door de juiste (medisch) zorg

2. “Preventie”. Het stimuleren van gezond gedrag op een leuke manier door middel van “medical-infotainment”; leuke, nuttige informatie om gezond te blijven. Preventie begint immer met kennis. 

Wat is het beste carrière advies dat jij ooit gekregen hebt?

Als je ergens niet meer werkt met plezier, stoppen en eventueel het roer om. Ook al lijkt dat onmogelijk.  Het is belangrijk om je te realiseren dat ALTIJD een keus hebt. Maak geen keuzes o.b.v. beroepszekerheid of geld, maar op passie en interesse. Als je werkt vanuit een passie dan kom je er wel.

Dit in combinatie met wat mijn moeder altijd tegen mij zei: “No Guts No glory”.  

Wat had jij 20 jaar geleden willen weten toen je begon aan je medische carrière?

Dat er nog zo veel te beleven valt buiten het ziekenhuis! Je kunt met een medisch opleiding zo verschrikkelijk veel doen. Dat is niet beperkt tot spreekkamer of OK.

Toen ik zelf ging ondernemen in de zorg had ik echt het idee dat ik boven de grond kwam. Er is een hele leuke wereld buiten het ziekenhuis. Goed om je dat te realiseren voor je begint. Gaandeweg je opleiding kun je dat nog wel eens vergeten omdat je bijna in het ziekenhuis woont!

Op welke wijze investeer jij in je eigen gezondheid?

Door goed te letten op mijn gewicht, wat altijd een dingetje is, door veel te bewegen en te letten op voeding. Ik loop veel hard, schrijf me in voor wedstrijden dan moet ik wel!

Naarmate ik ouder wordt merk ik dat  het hoofdstukje slaap ook heel belangrijk wordt.

Wat trekt jou aan in het platform GZNDenzo?

Het platform  sluit perfect aan bij mijn missies preventie en vrouwenhart. GZNDenzo informeert op een leuke manier met een touch of glamour en is daarmee de medical-infotainment die vrouwen gezond maakt of houdt. Ik ben fan!

Als jij de VIDM award wint, wat geef je andere ambitieuze vrouwen dan mee ter inspiratie?

Draag je missie uit en wordt je eigen merk. Of koppel je gezicht aan een merk. Zo heeft je boodschap “een gezicht”, dat maakt het persoonlijk en effectief!

Meer informatie over dr. Janneke Wittekoek vind je hier en op de site van haar eigen kliniek.

Deel dit artikel