Menu Sluiten

Leiderschapslessen van dr. Edith Eva Eger

De Keuze GZNDenzo

Auschwitz

Edith arriveerde als 16-jarig meisje in Auschwitz, waar haar ouders werden vergast en zij op sterven na dood werd gered. Als 91-jarige psycholoog helpt zij nog altijd mensen om onder de meest moeilijke omstandigheden toch te kunnen leven in vrijheid. Na een interview met Oprah vloog zij naar Nederland voor een masterclass in Zeist. En zo reed ik vrijdag 3 mei jl. naar haar toe.

Om te kunnen overleven, was haar focus op het verlichten van de honger van haar zus. Edith kon niet vechten, noch vluchten. De nazi’s hadden de macht haar te doden. In de schaduw vond ze haar eigen schaduw en in haar eigen schaduw haar licht. In onze schaduw ligt ons potentieel verborgen. Zij koos voor hoop in hopeloosheid. Door wat zij leerde, werd Auschwitz een gift.

Van slachtoffer naar overlever

De nazi’s hadden geleerd om te haten en dat deden zij zichzelf aan. Zij heeft nog altijd triggers, maar zij vlucht niet voor haar triggers, noch vecht zij tegen haar triggers, maar zij voelt haar triggers. Wat uit het lichaam komt, heelt. Wat in het lichaam blijft, maakt ziek. Daar is een relatie voor nodig, waarin alle gevoelens welkom zijn zonder oordeel. Daardoor hoefde zij niet emotioneel gevangen te blijven in Auschwitz. “I was not a strong woman, but I was chosen to be a woman of strength.” Lijden is onoverkomelijk. Het geeft de keuze om onze pijn te voelen en de pijn van andere mensen te voelen en verlichten of te vechten tegen onze pijn of vluchten voor onze pijn en andere mensen pijn te doen. “You cannot heal what you cannot feel.” Uit angst voor onze emoties kan geen liefde ontstaan. Edith viert het leven met tranen in haar ogen. Zij rouwde niet alleen om wat er gebeurd was, maar ook om haar dromen die niet waren uitgekomen. Het was makkelijker om te sterven dan om te blijven leven. Stop met denken over het waarom, maar denk na over je volgende stap.

Relaties

Blijf dansen in je relatie. Emotionele en financiele afhankelijkheid van een man is het einde van gelijkwaardigheid. Ook een man heeft het nodig om kwetsbaar en veilig te kunnen zijn. Zou jij getrouwd willen zijn met jezelf? Onze kinderen zullen niet doen wat wij zeggen, maar wat wij doen. Geef ze geen labels, want zij zullen zich aanpassen aan onze labels en ze internaliseren. Hervind je eigen onschuld, maar wordt volwassen en bouw een thuis. Niet (onder)vragen hoe het gaat, maar aanwezigheid zonder oordeel. Liefde is niet wat wij voelen, maar wat wij doen. Wij moeten oud worden om jong te zijn. Om onszelf te zijn en anderen te behandelen naar hun potentieel. Het vraagt moed om gewoon te zijn, maar dat is nodig om te verbinden. Een held is diep menselijk. Het enige dat wij hebben in het leven is elkaar. Zonder kwetsbaarheid geen intimiteit. “We have to let go to be catched.” De belangrijkste vraag in therapie: “When did your childhood end?”

Psycholoog

Als psycholoog is zij de secure base, die haar patienten aan de hand meeneemt naar hun trauma. Daar is geen sympathie voor nodig, wel empathie. Door samen te gaan, kunnen zij hun gevoelens veilig voelen zonder gevangen te blijven. Suicidaliteit is het verlies van zingeving. Zij gidst nu anderen van slachtofferschap naar hernieuwde zin. Zij geneest niet, maar creeert een healing environment, waarin de patient veilig vrij kan zijn. Vergeven kan niet zonder woede, maar veilig gevoelde woede heeft geen wraak nodig. Er is een andere weg. Van Carl Rogers leerde zij ‘unconditional positive regard‘. Wat anderen doen, is niet tegen ons persoonlijk. Vergeef jezelf voor het oordelen over de ander. Wie zonder zonde is. De moeilijkste mensen leren ons liefhebben. Dan kunnen wij weer vrij zijn, luisteren naar de stem van onze innerlijke liefdevolle ouder in plaats van de kritische ouder. Dan geven wij onze gevangenis niet door aan onze kinderen. Maar geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Alleen kinderen zijn vrij zonder samenwerking en compromis. Geef je aanwezigheid, deel je verhaal: niet wat er gebeurd is, maar wat jij ermee hebt gedaan en wordt een gids voor de bevrijding van anderen.

It is time. Lees het inspirerende verhaal van Edith in haar boek De Keuze.

Recente artikels van Mischa Selis (Meer lezen)
Deel dit artikel