Menu Sluiten

Starten als zelfstandig ondernemer met een chronische ziekte

ondernemer chronisch ziek

Mijn lijf was geen ster in het op de wereld zetten van een gezond kindje. Alles omtrent een zwangerschap verliep niet zoals bij de meeste vrouwen. Het duurde erg lang voordat ik zwanger was, tijdens de zwangerschap werd ik heel erg ziek en ik lag op sterven toen mijn dochter 2 dagen oud was. Ik heb 2 geweldige kinderen maar dat ging niet probleemloos. Uiteindelijk hield ik er twee chronische ziektes aan over. Ik ben diabeet en heb een hartprobleem. Lees hieronder alles over starten als zelfstandig ondernemer met een chronische ziekte.

Direct na mijn start als ondernemer werd ik ziek

Ik was net begonnen als zelfstandig ondernemer toen ik tijdens mijn zwangerschap ernstig ziek werd. Nog nooit had ik van het Hellp syndroom gehoord. Mijn moeder wel. Zij schrok zich rot toen ik haar belde vanuit het ziekenhuis. Het duurde ruim 1.5 jaar voordat ik zwanger was van mijn dochter. Wat waren we blij toen we bij de eerste echo 2 hartjes zagen. Maar 2 weken later bij de 2e echo was er nog maar 1 kloppend hartje. Blijdschap omdat er nog wel steeds 1 kindje in mijn buik groeide maar verdrietig omdat 1 kindje niet meer leefde.

Als ik het kan, kun jij het ook

Zo begon mijn zwangerschap. Omdat ik net gestart was met mijn bedrijf kon ik het me ook niet veroorloven om een tijdje rustig aan te doen. Dat ging nu eenmaal niet in de opstartfase. Tegelijkertijd was het ook best frustrerend omdat ik mijn hele leven alles voor elkaar had gekregen door hard te studeren, hard te werken en mijn nek net wat verder uit te steken dan een ander.

Een zwangerschap lukte me toch niet zo goed, vond ik

We gingen in week 32 van mijn zwangerschap nog trouwen maar op de dag dat ik met mijn moeder bloemen ging uitzoeken voor mijn bruidsboeket, ging het mis. Ik had voordat we naar de bloemist vertrokken nog een afspraak bij de huisarts en daar dacht ik dat ze niet goed schoongemaakt hadden. Er kwam stof uit het plafond. De huisarts was erg alert en na een paar metingen van mijn bloeddruk en overleg met de gynaecoloog, moest ik echt linea recta door naar het ziekenhuis.

Over 2 dagen ga ik trouwen, snikte ik

Mijn moeder stond bij de deur van de bloemist op mij te wachten maar moest me op komen halen bij de huisarts. Ik mocht zelfs niet eens meer rijden. De huisarts bereidde me voor dat ik opgenomen zou worden. Ik barstte in tranen uit. Over 2 dagen ga ik trouwen, snikte ik. Uiteindelijk ben ik 16 uur voordat ik naar het gemeentehuis zou gaan om de huwelijksakte te tekenen, ontslagen uit het ziekenhuis. 

Hellp syndroom

Onze trouwdag bracht ik op verzoek van de gynaecoloog door in een rolstoel. Dat moest ik hem beloven anders mocht het hele feest niet doorgaan. Ik had zwangerschapsdiabetes en het Hellp syndroom. Bij het Hellp syndroom is er een probleem met je lever, nieren en je bloedplaatjes. Het is een levensbedreigende ziekte voor moeder en kind. De enige manier dat het Hellp syndroom stopt, is dat de navelstreng doorgeknipt wordt tussen moeder en kind. Op 22 april stond de gynaecoloog ’s morgens vroeg aan mijn bed en vertelde dat ik zijn zorgenkindje van de afdeling was. Mijn kindje moest die dag geboren worden maar eigenlijk was een spoedkeizersnede ook te gevaarlijk omdat mijn situatie heel slecht was.

Papa bleef slapen in het ziekenhuis

De papa van mijn dochter was blijven slapen in het ziekenhuis en ’s morgens vroeg de deur uitgegaan op weg naar de notaris. Hij is ook ondernemer en ging een nieuwe BV oprichten. Omdat hij de spoedkeizersnede waarschijnlijk niet zou halen, heb ik mijn broer gebeld of hij erbij wilde zijn. Ze hebben elkaar nog net af kunnen wisselen toen ik met heel veel spoed naar de OK werd gereden.

So far so good?

So far so good zou je denken, echter kreeg ik het Hellp syndroom weer terug 2 dagen nadat mijn dochter geboren was. Dat komt niet zo vaak voor, maar ik had die pech wel. Midden in de nacht werd ik wakker en voelde me heel raar. Binnen no time stond er een rij specialisten aan mijn bed en werd ik gereanimeerd. De kersverse papa werd gebeld dat het erg slecht ging met zijn vrouw en dat hij waarschijnlijk alleen achter zou blijven met een heel klein meisje. Maar ik heb het overleefd!

Chronisch ziek

Al direct was de nasleep van de vreselijke bevalling merkbaar. De wond van mijn keizersnede ging niet dicht. Deze stond op een gegeven moment zover open dat ik mijn duim erin kon stoppen. Wekenlang moest ik dagelijks naar het ziekenhuis 16 km verderop om de wond te verschonen. Ik kreeg geen tijd om te genieten van mijn kleine meisje. Er moest gewerkt worden en ’s avonds kregen we telkens bezoek. Totdat er een wondverpleegkundige opperde dat mijn man ook mijn wond kon verschonen. Aan hem werd geleerd hoe hij het algenverband elke keer moest aanbrengen. Na 9 maanden was mijn wond eindelijk dicht. We zijn uit gaan eten want dat hadden we verdiend, vonden wij. 

6 Miskramen: bij tegenslag liet ik mijn bedrijf groeien

Al vrij snel wisten we dat we onze dochter niet alleen wilden laten opgroeien. 6 Miskramen later was ik zwanger van onze zoon. Telkens werd de zwangerschap in de 11e week afgebroken door mijn lichaam. We hebben zelfs in het AMC in Amsterdam meegedaan naar onderzoek bij herhaaldelijke miskramen. Maar na 5 jaar was daar eindelijk een nieuwe zwangerschap die de 12 weken wel haalde. Al direct was duidelijk dat ik vroeg in de zwangerschap in het UMCN in Nijmegen terecht zou komen. De gynaecoloog ben ik eeuwig dankbaar dat hij mij zo goed begeleid heeft. 
Bij elke miskraam ging ik niet op de bank zitten huilen maar nog harder werken. Mijn bedrijf groeide en ik ging medewerkers aannemen. Als ik niet goed kan zijn in zwangerschappen, laat ik dan maar goed zijn in succesvol ondernemen dacht ik bij mezelf. 

Diabetes en hartprobleem

Na de geboorte van onze zoon bleef ik kampen met diabetes en een hartprobleem. Eigenlijk was het nog een beetje erger geworden. Een zwangerschap is een zware belasting voor mijn lichaam. Er waren tijden dat ik het vreselijk eng vond om op mijn lichaam te vertrouwen. Het had me toch maar mooi in de steek gelaten vond ik . 

Trainingsbedrijf

Afgelopen jaren heb ik al mijn energie gestopt in mijn 2 succesvolle bedrijven totdat ik in 2018 op het punt kwam dat ik deze hectiek niet meer altijd wilde. Ik word ouder en merk dat ook aan mijn lichaam. Voor mijn bedrijven wist ik een succesvolle social media strategie op te zetten. Ik groeide op Facebook, Pinterest en op Instagram. Maar ook haalden 85% van mijn blogartikelen de top 5 van Google.

De ondernemende vrouw

Steeds vaker werd ik gevraagd om ook andere ondernemers te helpen met hun online marketing strategie. In 2018 heb ik De Ondernemende Vrouw opgericht. Ik help en coach nu ondernemers om meer resultaat uit hun online marketing te halen. 2 Dagen per maand train ik ondernemers face-to-face. De andere dagen werk ik vaak vanuit huis . Als ik me niet lekker voel, of ’s nachts slecht geslapen heb door een lage bloedsuiker, dan veroorloof ik het me om ’s middags even een powernap te doen. Voor mij is dat de ultieme combi op dit moment. 

Positiviteit

Al bijna 15 jaar heb ik me altijd voorgehouden dat positiviteit helpt bij chronisch ziek zijn. Als ik een dag niet lekker voel en de hele dag ga zitten sippen op de bank dan helpt mij dat niet. Ik ga naar buiten en loop een rondje, maak een lekker kopje koffie, zorg dat ik er netjes uitzie en ga dan lekker aan het werk in een tempo dat voor mij die dag haalbaar is. 
Wil jij nu ook gaan ondernemen maar ben je ook chronisch ziek? Soms kan het helpen door regelmatig met iemand te sparren die weet in welke situatie je zit. 

Recente artikels van Angeliek Nelissen (alle artikels)
Deel dit artikel