Home / Psychologie / Zó haal je het beste uit je week

Zó haal je het beste uit je week

Niet elke week verloopt waarschijnlijk zoals je dat zou willen. Vaak zitten er kleine dingen tegen, gaat toch echt je fietsband leeg, sta je langer in de file dan gehoopt en stapelt de to-do list op je werk zich op.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch het beste uit je dagen en weken te halen, óók als het even tegenzit.

Een intentie plaatsen
Soms vliegen weken voorbij zonder dat je er erg in hebt. Plaats eens een intentie aan het begin van je week. Dit houdt in dat je voor jezelf bedenkt wat je graag uit je week wil halen. Dit kan zijn elke dag ruimte nemen voor iets wat je leuk vindt, investeren in sociale contacten of wat meer loslaten op je werk en niet meer zo inzitten over alles wat je nog moet doen. Bij het bedenken van een intentie of doel maakt dit je bewust van jezelf en waar je naartoe wilt in een week. Dit helpt om een volgende stap te zetten, namelijk bekijken wat je nodig hebt om hier naartoe te werken.

Iedere dag een klein doel stellen
Als je intentie is om elke dag iets ontspannends voor jezelf te doen hoeft dit niet te betekenen dat je lange saunabezoeken of uren durende yogasessies naast je werk moet inplannen. Houd het vooral realistisch en do-able. Dit betekent dat een halfuur per dag bijvoorbeeld al voldoende kan zijn. Voor jezelf een kopje thee zetten en even dat tijdschrift erbij pakken dat al wat weken ligt te wachten op je, een kleine wandeling na het avondeten maken of een lange douche nemen met je favoriete douchegel kan al voldoende zijn.

Accepteer dat niet alles volgens plan verloopt
Doelen voor jezelf stellen betekent niet dat perfectie nagestreefd hoeft te worden. Er gebeuren nou eenmaal altijd dingen die je niet van te voren hebt bedacht. Als dit gebeurt en je voelt dat je je kan laten meeslepen door irritatie of onrust, sta dan eens stil bij dit gevoel. Vraag jezelf eens wat nou het ergste is wat er kan gebeuren door deze switch in plannen. Natuurlijk, in de file staan is waarschijnlijk niet je favoriete tijdverdrijf, plots door de regen moeten fietsen met “coupe-ontploft” ook niet, echter door jezelf deze vraag te stellen zie je vaak dat het allemaal wel meevalt. Het biedt ruimte om te relativeren wat vanzelfsprekend meer rust geeft. En laat dat nou net het toverwoord zijn, want rust hebben we allemaal nodig. Nodig om te kunnen functioneren, om gezellig voor onze omgeving maar vooral voor onszelf te zijn.

Dus knallen maar de aankomende week en onthoud, flawless is niet nodig en lang niet zo leuk!

Deel dit artikel