Er is bijna geen enkel medicijn waar zoveel meningen over zijn dan de orale anticonceptiepil, kortweg de pil.

In mijn vorige twee blogs heb ik je bijgepraat over hoe de pil werkt, hoe betrouwbaar de pil is en een aantal bijwerkingen en het risico op het krijgen van kanker door het slikken van de pil benoemd.

Dan blijven er nog twee hardnekkige geruchten over de pil de ronde doen:

  • Je krijgt er hoofdpijn van
  • Je wordt er een paar kilo zwaarder van

Hoofdpijn

Om met het eerste te beginnen: als je alle onderzoeken over de relatie tussen pilgebruik en hoofdpijn op een rijtje zet, kun je alleen concluderen dat er mogelijk meer hoofdpijnklachten zijn in het begin van het slikken van de pil, maar dat dit ook weer snel verdwijnt. Dus als je overweegt om met de pil te starten: het is mogelijk dat je hoofdpijn ervaart in het begin, maar hou vol, dit verdwijnt in de regel altijd weer vanzelf! Welk merk of type pil je slikt en of het een lichte of wat zwaardere pil is, maakt ook niet uit.

Gewicht

En dan het gewicht. Veel vrouwen denken dat je gewichtstoename krijgt van de pil. Dat is niet het geval. In een onderzoek waarbij ze 50 vrouwen die gingen starten met de pil, vergeleken met een groep vrouwen die even oud en eenzelfde BMI hadden en geen pil gingen slikken bleek dat er na een half jaar er geen verschil was tussen BMI en vet- en vochtpercentage. Ook veel grotere onderzoeken kunnen gewichtstoename door pilgebruik niet aantonen.

Dat wil niet zeggen dat als je begint met de pil je niet een minimale toename van je gewicht kan bemerken. Dat komt doordat sommige hormonen die in de pil zitten ervoor zorgen dat je een beetje vocht vasthoudt. Je lichaam zal echter snel dat vocht weer laten verdwijnen.

Hopelijk heb ik in deze serie blogs veel vragen over de pil kunnen beantwoorden. Welke vorm van anticonceptie het best bij jou past bepaal je zelf, samen met je huisarts of gynaecoloog!