endometriose acupunctuur

Maart is Endometriose Awareness Month. En dat is hard nodig. Want endometriose is een vrij onbekende ziekte, die voor veel problemen kan zorgen. Elke maand tijdens de menstruatie een enorme pijn, soms zo ernstig dat ziekmelden de enige optie is. De inschatting is dat 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd kampen met deze chronische ziekte. 

Hoe herken je endometriose?

Bij endometriose zit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op andere plekken in het lichaam. Iedere maand, tijdens de menstruatie, reageert dit weefsel net als je baarmoederslijmvlies. Terwijl baarmoederslijmvlies je lichaam tijdens de menstruatie verlaat, heeft het andere weefsel geen uitgangsweg. Zo ontstaat een chronische ontsteking in de buik die leidt tot pijnlijke en heftige menstruaties. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn1

  • (extreme) menstruatiepijn 
  • (chronische) buikpijn
  • darm- en blaasproblemen
  • vermoeidheid
  • pijn bij het vrijen
  • vruchtbaarheidsproblemen

Endometriose: welke behandelingen zijn er?

Een arts kan voor de pijnlijke menstruatie pijnstillers voorschrijven. Door middel van een hormonale behandeling (zoals de pil) wordt de menstruatie overgeslagen en is er dus geen pijn door het afstoten van het baarmoederslijmvlies. Soms wordt via een operatie de endometriose weggehaald. Endometriose is een complexe ziekte waarbij verschillende specialismen betrokken zijn. Daarom is het gunstig dat in steeds meer ziekenhuizen multidisciplinaire teams ontstaan.

Endometriose: wat kun je zelf doen?

Tip 1: eetpatroon aanpassen

Het Endometriosedieet omvat een aantal richtlijnen om je lichaam in balans te brengen met de juiste voeding. Zo heeft mijn collega Stephanie van Hulst het boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf’ geschreven met veel richtlijnen, achtergrondinformatie en recepten. Zo kun je bijvoorbeeld transvetten, varkensvlees en pinda’s/cashewnoten beter vermijden omdat dit ontstekingsbevorderend is.

Tip 2: castorolie pakking 

Castorolie is gemaakt van de vruchten van de Ricinus, ook wel wonderboom genoemd. Ik adviseer het in mijn praktijk vaak aan vrouwen met menstruatiepijn en de resultaten zijn verbluffend. De toepassing is heel eenvoudig. Bedruppel een tissue met wat castorolie. Leg dit op je onderbuik. Doe er wat plastic huishoudfolie op zodat de tissue goed op de plek blijft. Omwikkel een kruik met een handdoekje en leg dit op je onderbuik. 

Tip 3: zoek extra ondersteuning

Mijn ervaring is dat geen enkele vrouw met endometriose hetzelfde onderliggende patroon heeft. De ene vrouw kampt met een koude in de buik, de andere vrouw met een oestrogeendominantie. Soms geeft een kinderwens nog een extra urgentie om de klachten te verminderen. Laat je ondersteunen door een therapeut die naar jou individuele patroon kijkt en gespecialiseerd is in gynaecologische klachten. Wanneer jij tips krijgt over leefstijl en voeding, krijg je zelf ook handvatten om de pijn te verlichten. Helaas werken deze tips niet altijd en niet bij iedereen. Maar gezien de complexiteit van deze ziekte, is het zeker de moeite waard om deze relatief eenvoudige tips uit te proberen. 

1 Bron: Endometriose stichting