kinderen verzakking prolaps

Een verzakking, dat is toch iets voor oude dames? Helaas… Onze gynaecoloog Ivo van Dooren legt in deze blog uit wat een verzakking is en wat je aan kan doen.

Zwanger zijn en bevallen, in Nederland maken zo’n 180.000 vrouwen dit per jaar mee. Momenteel is het gemiddeld aantal kinderen per gezin ongeveer 1,7 à 1,8 terwijl dit 100 jaar geleden nog 4,5 kind per gezin was. Slecht nieuws voor de ontwikkeling van de Nederlandse bevolkingsgroei, maar goed nieuws voor de Nederlandse vrouwelijke bekkenbodems!

Het hebben van kinderen is namelijk de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een verzakking op latere leeftijd. Door de druk van de zwangere baarmoeder en de hormonale veranderingen die je bekkenbodem wat minder stug maken tijdens de zwangerschap en zeker het hele proces van de bevalling kunnen ervoor zorgen dat je bekkenbodem schade oploopt die vaak pas op latere leeftijd tot klachten kan leiden. Maar niet alleen zwanger zijn en bevallen verhogen je kans op het krijgen van een verzakking.

Andere oorzaken zijn:

  • Constante verhoging van de druk in de buik, zoals chronisch hoesten, persen en  lichamelijk zwaar werk waarbij er veel getild wordt 
  • Aanleg, het voorkomen van een verzakking kan erfelijk zijn
  • Het op jonge leeftijd laten verwijderen van de baarmoeder verhoogt je kans flink om later een verzakking te krijgen
  • Overgewicht leidt tot meer druk op de bekkenbodem en daardoor ook meer risico op een verzakking
  • Tenslotte: veroudering. Door het verlies aan elasticiteit, onder andere door het gebrek aan vrouwelijk hormoon bij het ouder worden.

De officiële term voor een verzakking is “prolaps” (onthouden voor Wordfeud!). Een prolaps komt ontzettend vaak voor. Meer dan 40% van de vrouwen boven de 45 jaar heeft enige vorm van een verzakking, maar gelukkig heeft lang niet iedereen er ook last van. Ongeveer 12% van de vrouwen heeft daadwerkelijk verzakkingsklachten, toch nog best een heel groot aantal. Uiteindelijk wordt een op de 7 vrouwen in haar leven geopereerd omdat ze last van een verzakking. Niet elke verzakking is hetzelfde. Je baarmoeder kan verzakt zijn, maar ook de voorzijde van de vagina die steun geeft aan de blaas of de achterzijde van de vagina waar het laatste stuk van de dikke darm onderdoor loopt.

 

Bij welke klachten moet je denken aan een verzakking?

Allereerst een zwaar of zeurend gevoel in de onderbuik en vagina, vaak toenemend in de loop van de dag, zeker als je lichamelijk wat intensiever bezig bent geweest. Soms kun je zelfs een zwelling uit de vagina zien komen; iets waar vrouwen de eerste keer nogal van kunnen schrikken. Ook kan het last geven bij zitten, fietsen of vrijen.

Afhankelijk van de aard van de verzakking kun je last hebben van urineverlies, terugkerende blaasontstekingen omdat je niet goed genoeg uitplast, steeds vaker ‘s nachts uit bed moeten om te plassen, moeite hebben om bij de aandrang de urine op te houden en moeite hebben bij het poepen en hard moeten persen.

Het hebben van een verzakking en daar ook last van hebben betekent niet automatisch dat je ook moet worden geopereerd. 

Bekkenfysiotherapie wordt vaak als eerste geadviseerd. Dit geeft vaak bij milde klachten een goed resultaat, waarbij het echter wel belangrijk is dat je de oefeningen goed blijft doen. 

Ook kan bij een minder stevige bekkenbodem waardoor je een zwaar gevoel kan krijgen en een minder prettig gevoel bij het vrijen, tegenwoordig de laser het steunweefsel weer wat steviger maken en bekkenbodemschade herstellen. 

Het plaatsen van een ring, ook wel pessarium genoemd, is ook een heel effectieve manier om verzakkingsklachten te verhelpen. 

Veel vrouwen zijn helaas nog steeds te terughoudend om klachten van de vagina en bekkenbodem te bespreken met een arts. Terwijl het een heel veel voorkomend probleem is en er vaak eenvoudig iets aan te doen is!