Home / Lifestyle / 5x tips voor een stressloze kerst?

5x tips voor een stressloze kerst?

Herkennen jullie dat? De decembermaand is een aaneenschakeling van feestjes en gezelligheid. Heel leuk natuurlijk, maar het brengt hierdoor de nodige druk met zich mee. 

Tijdsplanning, kadootjes kopen, outfits scoren, het huis decemberwaardig aankleden inclusief kerstboom, Oud & Nieuw voorbereiden. Ondertussen nog ergens proberen om ontspannen te genieten van al deze dagen vol familie en vrienden. 

Terwijl het hier eigenlijk om draait, toch? Het zijn luxeproblemen, die er toch voor zorgen dat wij als vrouwen (en mannen) als een berg tegen de leuke dagen opkijken.

Als eventstylist weet ik als geen ander hoe belangrijk een planning is, en niet alles op het laatst laten aankomen. Terwijl ik van mezelf redelijk chaotisch kan zijn (hi last-minute dingen) probeer ik door juist in dit soort periodes strak te plannen en met lijstjes te werken, rust te krijgen.  

Met onderstaande checklist voorkom jij ook kerststress! Zo ga jij met een relaxed gevoel de feestdagen tegemoet, en kun je tegen die tijd écht genieten van de dagen samen met je dierbaren. 

Wie, wat, waar Hier begint het mee. Waar ga je de feestdagen doorbrengen? Met wie? Ik ken genoeg mensen die ervoor kiezen om een kleine vakantie te plannen rond eind december. Zo houd je het helemaal overzichtelijk. Of laat je uitnodigen ;-). Kies vooral het gezelschap uit waar jij je bij op je gemak voelt. Durf ook nee te zeggen. 

Als je zelf feestdag thuis organiseert, kun je ook uitnodigingen versturen met tijden, dresscodes, verwachtingen. Zo houd je de regie in handen. Vier het vooral zodat jij er blij van wordt! 

Inkopen

Wat staat er op de planning? Wat heb je hiervoor nodig? Pak pen en papier, schrijf alles op. Deze boodschappenlijst kun je uiteindelijk prioriteren, en onderverdelen in online aankopen (gemak) en lokaal inkopen (kleine ondernemers steunen). Plan hiervoor een dagdeel in, zodat jij straks alles op tijd in huis hebt. Mocht je het leuk vinden om kerstkaarten te versturen, start hier ook op tijd mee. Deze kunnen al vroeg op de post!

Decoratie

December staat in het teken van lichtjes, sfeervolle versiering en gezelligheid. De een gaat helemaal los op een bont versierd huis, de ander heeft genoeg aan een paar kaarsen. Ook hiervoor geldt: Blijf bij jezelf, waar jij happy van wordt. 

Check wat je op nog aan kerstdecoratie hebt liggen. Welke ruimtes hebben nog aandacht nodig? Maak hier een overzicht van. Plan het inkopen en versieren van de kerstboom in. Zorg dat deze uiterlijk 1 week voor kerst klaar is. 

Met kaarsen, kersttakken, een mooi tafelkleed en feestelijk servies tover je jouw huis om in een kerstdecor. Ontwerp zelf een menukaartje vooraf.  En een dag voor kerst kun je de tafel al grotendeels dekken, dit scheelt weer werk op de dag zelf!

Menu

Een kerstdiner of een avond Oud & Nieuw organiseren. Ben jij een keukenprins(es) of breekt het zweet je al uit bij de gedachte? In beide gevallen geldt: het gaat om het samenzijn. Wat op tafel staat is bijzaak, en jij kiest het niveau. Tegenwoordig maken de winkeliers het ons steeds makkelijker om iets lekkers op tafel te zetten met weinig inspanning. Ook bepaalde restaurants bieden een kerstmenu voor thuis aan. 

Mocht je het juist heel leuk vinden om uitgebreid zelf te koken, dan is het handig om op tijd het menu te bepalen. Zoek recepten bij elkaar, stel een lijst samen en bestel alvast de houdbare producten. Ook hierin is online bestellen een uitkomst. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om shared dining te doen, zodat alle gasten een bijdrage leveren aan het diner. 

Een extra voorraad soep of hapjes in de vriezer is altijd handig, mochten er mensen spontaan uitschuiven. Jij bent dan op alles voorbereid! 

Outfit 

Hoe ga jij shinen tijdens de feestdagen? Misschien heb je wel een tijdloze black dress in de kast hangen die je met alle liefde weer aandoet. Mocht je iets nieuws willen, bekijk de gelegenheid en welke dagen je feest hebt. Zorg voor bijpassende accessoires én juiste basics, zoals mooie panties en hakken. Dan kom jij prachtig voor de dag! Een kappersbezoekje of schoonheidsspecialiste op tijd inplannen is ook slim, zij zijn vaak erg druk in december. Met genoeg selfcare ben jij straks het stralende middelpunt!

Geniet

Dit laatste punt is tegelijk het allerbelangrijkste: GENIET. Van een mooie gedekte tafel. Van de kerstmuziek, kaarsjes, blije kindergezichten en cadeaus. Van een leuke kerstfilm vanaf de bank. Van een lange wandeling buiten met je familie. Van deze bijzondere dagen samen met je dierbaren. Van het feit dat je deze maand kan vieren, in vrede en vrijheid.

Recente artikelen van Wendy Bloemendal (alle artikelen)
Deel dit artikel