Home / Psychologie / Hoe je eenvoudig jouw tafel omtovert tot prachtige kersttafel

Hoe je eenvoudig jouw tafel omtovert tot prachtige kersttafel

Counting down the days… Hebben jullie ook zoveel zin in kerst? Een geslaagd kerstdiner begint natuurlijk met het juiste gezelschap.

Familie, vrienden, of die ene eenzame persoon die opfleurt van een heerlijk diner met mensen om zich heen. Het is natuurlijk extra feestelijk om deze momenten door te brengen aan een mooi versierde tafel. De eettafel is waarschijnlijk een plek waar je dagelijks zit, van vluchtig ontbijt tot spontane borrel. Hoe krijg je diezelfde tafel omgetoverd tot kersttafel? Laat je inspireren door de volgende 5 tips en binnen no-time is jouw eethoek het decor van een waar kersttafereel.

– Textiel
Een mooi wit tafelkleed is altijd goed. En nee, deze hoeft echt niet perfect gestreken te zijn. Dit is een prachtige basis die je tafel meteen een chique uitstraling geeft. Een goed alternatief: Een loper verticaal in het midden van de tafel, of horizontaal tussen twee personen tegenover elkaar.
Servetten horen erbij. Katoen of papier, alles mag. Houdt het in dezelfde sfeer als de rest van de tafel. Bespaar je de ingewikkelde trucs: het ouderwetse servet vouwen is niet meer nodig. Leg het servet losjes op tafel, of bijvoorbeeld een klein stukje over de tafelrand heen. Of rol het op met een mooi lint er omheen, vergezeld door een naamkaartje, wat groen of een (winterse) bloem.

– Groen
Door veel groen te gebruiken is je tafel helemaal kerst-proof. Knip een paar takken van je kerstboom -onderaan, niet te veel in het zicht uiteraard- en leg ze op tafel, eventueel met wat dennenappels er tussen. Of wat dacht je van eucalyptus? Zowel vers als gedroogd erg mooi om te gebruiken. Je kunt het in het midden van de tafel leggen, zo ontstaat er een groene loper. Of zet het in een mooie vaas of lege fles. Voor wat extra kleur kun je een paar bessentakken toevoegen.

– Servies & Bestek
Een nieuw servies aanschaffen voor kerst is misschien wat overdreven. Met een paar kleine aanpassingen geef je het bestaande servies een hele andere uitstraling. Gebruik onderborden in jouw eigen stijl. Bijvoorbeeld hout voor een stoere uitstraling, of ga voor een goudkleurige versie. Een strikje om de glazen of om het bestek maakt het meteen feestelijk. Een paar gekleurde bestekitems toevoegen en je bent klaar. Mocht je enorm zin hebben om toch extra uit te pakken: goudkleurig bestek is de trend!
-zie onderaan hoe je de tafel heurt te dekken-

– Verlichting
Wat is een kerst zonder kaarsjes? Al die fonkelende lichtjes geven meteen een gezellige warme uitstraling. Wissel af met verschillende hoogtes. Gebruik waxinelichthouders en kandelaars voor ‘gewone’ kaarsen. Deze zet je speels tussen het kerstgroen en de borden in. -misschien overbodige informatie, maar hou altijd een oogje in het zeil bij brandende kaarsjes-
Helemaal van nu: een lichtsnoer met kleine bolletjeslampen. Drapeer deze aan het plafond. Doe de grote verlichting uit, het lichtsnoer aan en voilà: een hippe sfeerverlichting!

– Do It Yourself
Jij bent creatiever dan je denkt! Laat jouw tafelgasten helemaal versteld staan; Er zijn heel veel Do It Yourself (DIY) mogelijkheden. Zo maak je vaak op een eenvoudige manier persoonlijke decoratie en creëer je jouw unieke kersttafel. Wat dacht je van speciale glitterwijn- of champagne? Of lege flessen en potjes omdopen tot vazen of kandelaars? Ook de menukaartjes en naambordjes mogen niet ontbreken. Vaak in een handomdraai gemaakt. Schrijf ze zelf of print ze uit. Kies wat bij jou past.
Hieronder vind je ook nog een voorbeeld hoe je volgens de etiquette de tafel hoort te dekken.

Qua aankleding kan er zo niet veel meer mis gaan, nu het kerstdiner zelf nog.. Houdt altijd in gedachten dat het gaat om de gezelligheid en tijd samen. Maak het zo simpel of uitgebreid als jij denkt dat je aankan, zonder stress. Enne, vergeet niet jouw favoriete kerstmuziek aan te zetten.
Heel veel succes met de laatste voorbereidingen!

Foto’s: Pinterest

 

Recente artikelen van Wendy Bloemendal (alle artikelen)
Deel dit artikel