Home / Lifestyle / Schaamhaar: wat moet je ermee?

Schaamhaar: wat moet je ermee?

In de zomer hadden we het nog uitgebreid over de LINDA., waarin een aantal vrouwen vertellen dat ze hun schaamhaar niet te knippen, trimmen, shaven, waxen of wat dan ook.

Maar is dat wel zo uniek?

Eigenlijk wel. In recent gepubliceerd groot Amerikaans onderzoek onder bijna 7500 volwassenen gaf ruim 85% van de ondervraagde vrouwen en bijna 67% van de mannen aan hun schaamhaar geheel of gedeeltelijk te verwijderen. In de geschiedenis zien we dat dit niet iets typisch voor deze moderne tijd is.

In het oude Egypte werd een uitbundige bos schaamhaar als onbeschaafd beschouwd, dus destijds werd het ook al netjes bijgehouden. Overigens ook in die tijd al door zowel mannen als vrouwen. Er werden mesjes van vuursteen gemaakt of zelfgemaakte crèmes die als een soort onkruidverdelger het schaamhaar te lijf gingen. Na de dood ging er ook altijd zo’n mesje mee de graftombe in zodat ook in het hiernamaals de boel goed kon worden bijgehouden. Dus eigenlijk zouden we de “Brazilian” de “Egyptian” moeten noemen.

De Grieken pakten het iets rigoureuzer aan Zij verwijderden elk haartje apart met wortel en al. Je zou kunnen zeggen dat het epileren in die tijd ontstaan is. Een enkeling brandde het schaamhaar weg.
In het Romeinse rijk was het verwijderen van schaamhaar vooral een bezigheid van de rijken.

In de Middeleeuwen was het schaamhaar weer in de mode. Echter, omdat ook schaamluis en andere infecties toen de kop op staken werd het schaamhaar wel stiekem geschoren en deed de “schaamhaarpruik” (jawel, het ding bestond echt en heet Merkin) zijn intrede.

In de 19e eeuw was het gebruikelijk onder de upper class om na een vrijpartij een plukje schaamhaar van de bedpartner mee te nemen als een soort souvenir. In een museum in Schotland vind je nog een doosje met schaamhaar van een van de minnaressen van koning George de IV. Ik verwacht niet dat deze oude gewoonte ooit nog eens terugkeert…

Dus de meeste vrouwen lieten het schaamhaar vanaf de Middeleeuwen ongemoeid en dit bleef zo tot een jaar of 50 geleden.
De uitvinding van de bikini, zo in het midden van de vorige eeuw, leidde ertoe dat de het bijhouden van de bikinilijn gewoonte werd.

Waren in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een volle bos schaam- en okselhaar nog een teken van bevrijding, sinds de jaren 80 tot op heden werd het meer en meer gewoonte om het “gazon op de eerste verdieping” te kortwieken of zelfs helemaal te verwijderen.

We zien dus dat in de geschiedenis het wel of niet onderhouden van het schaamhaar een golfbeweging is.
De dames die in de Linda worden geportretteerd zijn dus misschien wel hun tijd vooruit en voorlopers van wat er weer komen gaat.

Deel dit artikel