Home / Medisch / 3 tips voor een hittebestendige zomer met Chinese Geneeskunde

3 tips voor een hittebestendige zomer met Chinese Geneeskunde

Onze expert Melanie Peters geeft jou 3 waardevolle tips om beter om te kunnen gaan met de hitte tijdens deze zomer, in Nederland of op vakantie.

Summer time: lange dagen en veel buiten zijn. Dit jaar is de zomer wel heel goed voelbaar in Nederland. De airco’s zijn niet aan te slepen en de buitenzwembaden hebben een topseizoen. Toch voelt niet iedereen zich even lekker met de zomerse warmte. De oude wijsheid van Chinese Geneeskunde kan je helpen fit te blijven.

Het ritme van de natuur als gids
Elk seizoen is gekoppeld aan een bepaald element (Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout). Alle vijf elementen hebben unieke kenmerken. Zo is de zomer gekoppeld aan het element Vuur. Vuur staat voor licht, warmte, overvloed en actie. Daar kun je je vast wel iets bij voorstellen als je in een vlam kijkt.

Als je mee wilt deinen op het ritme van de natuur, geef je het element extra ruimte in het bijpassende seizoen. Laat je Vuurelement dus extra stralen in de zomer. Als je in balans bent, dan voel je dat je meer energie hebt, je humeur opgewekter is en je meer zin hebt in contact met andere mensen. Herken je dat niet? Probeer dan deze drie tips eens uit om je Vuur aan te wakkeren.

 

Tip 1: bevries je spijsvertering niet
Met deze tropische temperaturen grijpen we snel naar koud drinken, ijsklontjes en ijs. Het advies van de acupuncturist is om dit met mate te doen. Want wat is het effect van kou? Kou trekt samen en vertraagt. Dan kun je je ook voorstellen wat dit doet met je maag en darmen. Dus doe je lichaam een plezier en verkoel je lichaam vooral met andere producten zoals komkommer, watermeloen, verse muntthee.

Tip 2: maak plezier
De emoties die bij het element Vuur horen, zijn blijdschap en lachen. Dus hou je niet in! Maak tijd voor dingen waar je blij van wordt. Spreek af met vrienden en ga de deur uit om te ontspannen en te ontdekken. Lachen kost niets en heeft een positief effect op je lichaam en geest. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Vandaar dat je je zo ontspannen voelt na een goede grap of een humoristische film.

Tip 3: water
Vuur heeft een bijzondere relatie met het element Water. Water controleert het Vuur en houdt het in bedwang. Want als het te heet wordt, kan Water het Vuur blussen. Praktisch betekent dit dat je goed moet letten op voldoende vocht inname. Je lichaam is soms eerder uitgedroogd dan dat je een dorstprikkel ervaart. Vergelijk het met je tuinieren: ook daar zorgt tijdig sproeien dat het gras niet verdort.