Menu Sluiten

De overgang, je ontkomt er niet aan….

De overgang, je ontkomt er niet aan

Opvliegers, nachtzweten, problemen met de menstruatie. Elke vrouw gaat het meemaken in haar leven, maar de mate waarin je hier last van krijgt kan erg verschillen per persoon.

De overgang (menopauze) en de klachten die hierbij horen is niet iets dat al eeuwen bestaat. Door de sterke stijging van de levensverwachting, met name de afgelopen 150 jaar, is de overgang en haar bijkomende klachten een relatief nieuw fenomeen. Begin vorige eeuw hadden vrouwen en mannen een levensverwachting van zo’n 45 jaar. Dus vrouwen kregen de tijd niet eens om in de overgang te komen. Doordat we nu allemaal ouder worden, ontkomen de meeste vrouwen niet aan de symptomen die het einde van de vruchtbare periode markeren.

Wat is de overgang nu eigenlijk?

Het allerbelangrijkste is om je te realiseren dat de overgang geen ziekte is! Dit betekent echter niet dat de klachten die vrouwen kunnen ervaren niet heel heftig kunnen zijn en het dagelijks functioneren negatief kunnen beïnvloeden.

In een eerdere blog die ik begin dit jaar schreef over de menstruatiecyclus, heb ik uitgelegd dat hier een heel aantal hormonen bij betrokken is.

De overgang is het moment waarop de hoeveelheid hormonen en met name de onderlinge verhouding van deze stofjes uit balans raakt. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de eierstokken onvoldoende prikkels krijgen om nog een eitje te laten rijpen en ten gevolge hiervan ook minder oestrogeen, het vrouwelijk hormoon, produceren. Met name dit tekort aan oestrogeen kan leiden tot de bekende klachten. 

De gemiddelde leeftijd in West-Europa waarop vrouwen hun laatste menstruatie krijgen ligt zo rond de 51 jaar. Wanneer dit voor je 45ste al gebeurt of wanneer je typische overgangsklachten ervaart voor deze leeftijd is het goed om dit met je huisarts te bespreken en hier onderzoek naar te laten doen. Een heel vroege overgang kan namelijk consequenties hebben voor je verdere gezondheid, denk bijvoorbeeld aan een verhoogd risico op botontkalking.

Welke klachten kan ik krijgen?

Er zijn bepaalde symptomen die heel typisch passend zijn bij de menopauze:

  • onregelmatigheid van de menstruatiecyclus en verstoring van de hoeveelheid. Dit kan leiden tot verkorting maar ook tot langer worden van de cyclus. Bij een op de 4 vrouwen kan de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruaties dusdanig toenemen dat er bloedarmoede kan ontstaan.
  • opvliegers en nachtelijk zweten. Hierdoor kunnen slapeloosheid en vermoeidheid optreden
  • vaginale droogheid met daarbij passende klachten als branderigheid, pijn bij het vrijen en vaak ook probleem met plassen en ophouden hiervan

Weer andere klachten treden tijdens de overgang vaak op, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

  • spierpijnen
  • concentratiestoornissen
  • pijnlijke gewrichten
  • minder zin in sex
  • depressieve gevoelens
  • hoofdpijn
  • gewichtstoename

Bovengenoemde klachten mag je dus niet zomaar zonder meer als overgangsklachten beschouwen. Het is goed als je dit ervaart het met je huisarts te bespreken.

Is er wat aan te doen?

Het antwoord is ja! Maar of je er wat aan moet doen hangt er helemaal van af hoe veel last je hebt van de symptomen. Wat er aan gedaan kan worden hangt er helemaal vanaf waar je last van hebt. Menstruatiestoornissen vragen weer om een heel andere aanpak dan de bestrijding van de opvliegers. 

“ Maar van hormoonbehandeling in de overgang krijg je toch borstkanker?”.

Hier valt van alles over te zeggen, maar uit heel veel onderzoek weten we inmiddels dat vrouwen die na hun 50ste beginnen met een hormonale behandeling van overgangsklachten het risico op het door die behandeling krijgen van borstkanker niet verhoogd is als de totale behandelingsduur minder dan 5 jaar is. 

De duur van de overgang kan enorm variëren van een jaar tot vele jaren, dit is van te voren niet te voorspellen. De klachten kunnen best heftig zijn en je normale functioneren erg negatief beïnvloeden. Bespreek het daarom zeker met je huisarts. Ook hebben veel ziekenhuizen, ook het SJG in Weert, een speciale overgangspoli waar je klachten uitvoerig in kaart worden gebracht en er zo nodig een op maat gemaakte behandeling met je wordt besproken.

Dus nee, je ontkomt er niet aan, maar laat het zeker je leven niet verpesten. Er is heel vaak wat aan te doen en op een veilige manier!

Deel dit artikel