Menu Sluiten

Dit doet suiker met je brein

suiker

Suiker heeft een slecht imago, het is inmiddels een soort duivel geworden. Het zou verslavend zijn, ADHD veroorzaken en de kans op dementie vergroten. Is dat wel echt zo?

Even eerst een lesje: suiker wordt tijdens de spijsvertering omgezet in glucose – dé brandstof van het brein. Onze hersenen zijn enorme energieslurpers, omdat ze dag en nacht bezig zijn met nadenken, onthouden, leren, het aansturen van de spieren en het verwerken van prikkels die de zintuigen doorgeven. Alles kost energie. Voor de hersenen is glucose vrijwel de enige energiebron en dat is weer uniek: andere delen van je lichaam kunnen de energie die ze nodig hebben ook halen uit vetten en eiwitten, maar voor de hersenen is dat lastig. Kortom: je brein heeft glucose hard nodig voor alle taken die uitgevoerd moeten worden.

Vaarwel suiker

Geen klontjes meer in je koffie, geen chocolade, snoep, jam, frisdrank, koek, gebak of toetjes. Wat gebeurt er als je rigoureus suiker uit je voeding schrapt? Krijgen je hersenen dan nog wel de benodigde energie? Slecht nieuws voor de zoetekauwen onder ons: ja. Suiker is namelijk niet de enige bron van glucose. Ook volkoren graanproducten (zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit leveren glucose. Het zetmeel en de fruitsuikers in deze producten worden tijdens de spijsvertering – net als suiker – omgezet in glucose. Bovendien leveren ze gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Dat doet suiker dan weer niet. 

Aangezien suiker ervoor zorgt dat dopamine wordt aangemaakt, dat ene stofje wat je een geluksgevoel geeft, wordt soms gedacht dat suiker verslavend is. Dat klopt niet, je hebt namelijk niet steeds méér suiker nodig om hetzelfde fijne gevoel te ervaren. Kwestie van tussen je oren…

Wat is er bekend over

suiker & dementie

Soms wordt suiker in verband gebracht met het ontstaan van dementie. Uit onderzoek van de Amerikaanse alzheimer-vereniging bleek dat het drinken van veel suikerrijk vruchtensap kan leiden tot een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Voor wetenschappelijke conclusies is het nog te vroeg, want er zijn geen gecontroleerde studies die een oorzakelijk verband aantonen.

suiker & ADHD

Krijgen kinderen ADHD van suiker? Volgens neuropsychologen denken ouders vaak dat er een relatie is tussen suiker eten en druk gedrag omdat kinderen na een feestje met veel snoep helemaal hyperactief kunnen zijn. Dat hóéft niet door het snoepen te komen. Alles op zo’n feestje kan kinderen druk maken. In vergelijkingsonderzoek van alle gecontroleerde studies op dit gebied is in ieder geval geen effect gevonden van suiker op het gedrag.


Bron: Gezondheidsnet

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel