Menu Sluiten

Kaalheid bij vrouwen, oorzaken en behandeling

Kaalheid bij vrouwen

Het kaal worden van de hoofdhuid wordt alopecia androgenetica genoemd. Een ander woord voor alopecia androgenetica is ‘mannelijke kaalheid’. Een verwarrende term, want er zijn ook vrouwen met deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’. Afgekort ‘HVP’. In dit artikel leg ik je uit wat het is, wat de oorzaken zijn en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Haarverlies bij vrouwen

Normaal verlies je zo’n 50 tot 100 haren per dag. Maar vrouwen met alopecia androgenetica verliezen veel meer haren. Ook vertraagt bij hen de groeifase en duurt het langer voordat nieuw haar begint te groeien. Daarnaast krimpen de haarzakjes, waardoor het haar dat wél groeit, dunner en fijner is. En dun en fijn haar breekt weer sneller.

Iedereen die ouder wordt, begint meer haar te verliezen. Dit heeft te maken met hormonen. Tot tweederde van de vrouwen heeft meer haarverlies na de overgang. Minder dan de helft van de vrouwen zal na hun 65e jaar nog een volle haardos hebben.

Als je merkt dat je veel haar verliest, dus meer dan dat je van jezelf gewend bent, raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog. Zij kunnen bepalen of je alopecia androgenetica hebt. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter het te behandelen is.

Verschillen tussen kaalheid bij mannen en vrouwen

Het patroon van haarverlies bij vrouwen is anders dan bij mannen. Bij mannen begint het haarverlies meestal aan de voorkant van het hoofd en op de kruin. Op de kruin ontstaat dan een kale plek met een scherpe rand. Vrouwen verliezen hun haar vanuit de middellijn op het hoofd. Er is sprake van een sterke verdunning over een groter oppervlak. Karakteristiek voor haarverlies volgens het vrouwelijk patroon is dat de haarrand aan de voorkant intact blijft.

Artsen verdelen alopecia androgenetica in drie gradaties:

  • Een kleine hoeveelheid verdunning die rond je middellijn begint (type I);
  • Verbreding van de middellijn en dunner eromheen (type II);
  • Overal dunne haargroei, met een doorzichtig gebied aan de bovenkant van de hoofdhuid (type III).

Wat veroorzaakt kaalheid bij vrouwen?

Wanneer je moeder, vader en/of andere naaste familieleden alopecia androgenetica hebben, is de kans groot dat jij het ook krijgt. Erfelijkheid speelt dus een belangrijke rol.

Jonge vrouwen hebben een minder grote kans op het krijgen van alopecia androgenetica. Na de overgang kan je door de verandering in hormonen haarverlies volgens het vrouwelijk patroon krijgen.

Een andere risicofactor is een hoog niveau van mannelijke geslachtshormonen of een tekort aan ijzer. Daarnaast kan roken ook het risico op haarverlies bij vrouwen verhogen.

Andere vormen van kaalheid

Er bestaan ook andere vormen van kaalheid. Voorbeelden hiervan zijn alopecia areata en alopecia traumatica.

Bij alopecia areata ontstaan er grote, meestal ronde, kale plekken op het hoofd. Er is dan sprake van een auto-immuunziekte. Het lichaam valt gezonde eigen cellen aan. In dit geval de haarwortelzakjes.

Alopecia traumatica is kaalheid veroorzaakt door een externe oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een brandwond op de hoofdhuid waardoor littekenweefsel ontstaat. Op dat littekenweefsel kan geen haar meer groeien.

Ook kan kaalheid worden veroorzaakt door een onderliggende endocriene aandoening of een hormoonafscheidende tumor.

Raadpleeg je huisarts als je, naast haarverlies, ook andere symptomen hebt, zoals bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatie, ernstige acne of een toename van ongewenst haar.

Hoe wordt alopecia androgenetica gediagnosticeerd?

Als je haar opvallend dun begint te worden, zal de huisarts of dermatoloog je hoofdhuid onderzoeken op het patroon van haarverlies.

Als een ander type haarverlies dan alopecia androgenetica vermoed wordt, zal je bloed onderzocht worden. De arts zal onder andere prikken op schildklierhormonen, mannelijke hormonen en ijzertekort.

Behandeling voor vrouwelijke kaalheid

Als je kaal wordt, kun je het haarverlies misschien eerst camoufleren door je haar anders te stylen. Maar uiteindelijk kan je haar zo dun worden dat dat niet meer lukt. Je kan dan kiezen voor haarstukjes. Maar er zijn nog andere mogelijkheden:

Minoxidil

Minoxidil wordt gebruikt om kaalheid bij vrouwen te behandelen. Het is beschikbaar in een 2%- of 5% oplossing. Kies indien mogelijk voor de 5% oplossing.

Minoxidil breng je dagelijks aan op je hoofdhuid. Het zal er helaas niet voor zorgen dat je je oorspronkelijke haardos weer terugkrijgt. Maar je krijgt een aanzienlijke hoeveelheid haar terug. Bovendien lijkt je haar dikker. Pas na 6 tot 12 maanden zie je resultaat. Wanneer je stopt met het gebruik, zal je je haar weer gaan verliezen.

Spironolacton

Spironolacton gaat de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen. Het kan daardoor helpen het haar terug te laten komen bij vrouwen. Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, kan je dit medicijn niet gebruiken.

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een meer permanente oplossing. Tijdens deze procedure verwijdert je arts een dunne strook haar uit een deel van je hoofdhuid en implanteert deze in een gebied waar je haar mist.

Is alopecia androgenetica omkeerbaar?

Vrouwelijke kaalheid is niet omkeerbaar. De juiste behandeling kan het haarverlies stoppen en mogelijk helpen een deel van het haar dat je al bent kwijtgeraakt terug te laten groeien.

Kun je vrouwelijke kaalheid voorkomen?

Je kunt vrouwelijke kaalheid niet voorkomen, maar je kunt je haar beschermen tegen uitvallen en afbreken. Daarom hieronder enkele tips:

Tips voor haarverzorging

  1. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen dikker haar kregen na gebruik van omega-3 vetzuren;
  2. Eet gezond. Let daarbij met name op voldoende ijzerinname;
  3. Vermijd behandelingen die je haar kunnen beschadigen, zoals de stijltang, bleekmiddel en permanent;
  4. Rook niet. Het beschadigt de haarzakjes;
  5. Bescherm je haar tegen de zon. Te veel blootstelling aan de zon kan je haar beschadigen.

Deel dit artikel