Menu Sluiten

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Liesbreuk

Is een liesbreuk gevaarlijk? Nee, meestal niet

Wat is een liesbreuk? En is een liesbreuk gevaarlijk? Nee, gelukkig niet. Waarom een liesbreuk niet gevaarlijk is en meestal geen kwaad kan, zal ik proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Je hoort het zo vaak: ik ben geopereerd aan een liesbreuk. Je vader, je collega maar ook je tante. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 volwassenen aan een liesbreuk geopereerd. Hiermee staat deze chirurgische ingreep in de top 10 van meest voorkomende operaties in Nederland.

Hernia inguinalis = een liesbreuk

Wat is een zogenaamde hernia inguinalis eigenlijk? Dit is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Geen echte breuk dus, maar een zwakte van de buikwand. De buikwand bestaat uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door deze zwakke plek kan een stukje buikvlies en soms ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. In de lies ontstaat dan een zwelling onder de huid. Bij drukverhogende momenten, zoals hoesten, tillen en persen, wordt de liesbreuk zichtbaar in de lies. Deze zwelling is meestal gemakkelijk terug te duwen en verdwijnt als je gaat liggen. Als je wat dikker bent, is de liesbreuk soms moeilijker te zien. 

Is een liesbreuk aangeboren?

Een liesbreuk kan aangeboren zijn of in de loop van het leven ontstaan als de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken door bijvoorbeeld overgewicht, veel hoesten of persen, of vaak zwaar tillen. Ook van roken wordt de buikwand zwakker.Bij mannen zijn de liezen een relatief zwakke plek. Dit komt doordat de zaadleider en de bloedvaatjes van de zaadbal via de liezen naar de buik lopen. Door dit ‘lieskanaal’ dalen bij jongetjes – meestal al voor de geboorte – de zaadballen af naar de balzak. Goed om te weten is dat ongeveer 20% van alle mannen en slechts 2% van alle vrouwen  tijdens zijn of haar leven een liesbreuk krijgt. 

Gaat een liesbreuk vanzelf over?

Een liesbreuk gaat nooit vanzelf over, maar kan als er geen klachten zijn weinig kwaad. De liesbreuk kan blijven zoals hij is, of langzaam groter worden. Behalve een zwelling bij staan en lopen, is er soms sprake van een zwaar, pijnlijk en branderig gevoel in de lies met name in de loop van de dag. 

Het feit dat de zwelling groter wordt, is trouwens ook niet gevaarlijk!

Dat heeft namelijk te maken met de grootte van de “breuk” in de buikwand. Hoe groter dat gat als het ware is, hoe makkelijker er vet en darm doorheen kan bewegen. En dus hoe kleiner de kans dat het weefsel vast komt te zitten.

Wanneer is een liesbreuk wèl gevaarlijk?

Waar je wel op moet letten: als de zwelling in de lies opeens heel pijnlijk en niet meer terug te duwen is, dan kan er sprake zijn van een beknelde liesbreuk. Dit kan een gevaarlijke situatie zijn omdat er darm bekneld kan zitten, vooral bij baby’s. Zoek dan onmiddellijk contact met de dienstdoende huisarts, zodat je naar een chirurg verwezen wordt. Een beknelde liesbreuk is een zeldzame maar gevaarlijke situatie waarvoor een spoedoperatie noodzakelijk is, bij volwassenen en kinderen. 

De kans dat een bestaande liesbreuk echter bekneld raakt, is bijzonder klein. Hoe groter de zwelling, hoe lager de kans op beknelling doorgaans. Het risico op beknelling is maar een paar procent!

Mocht jij of iemand in je omgeving last (denken te) hebben van een liesbreuk, dan zijn er in verschillende ziekenhuizen gespecialiseerde poliklinieken. In een aantal ziekenhuizen, wordt in een ‘single visit” de diagnose gesteld en de liesbreukoperatie verricht. Oftewel in een dag ben je klaar met de diagnose en de behandeling. Handig om te weten, want dat scheelt toch kostbare tijd!  

Maar je hoeft je nu in ieder geval geen zorgen meer te maken dat een liesbreuk gevaarlijk is!

Meer medische blogs lezen? Lees dan

  1. 7 feiten over borstkanker die jij nog niet wist
  2. Galstenen, een typische vrouwenkwaal
  3. Wat te doen bij Enkelblessures

Heb je vragen over een liesbreuk? Laat ze achter in een reactie, dan beantwoordt onze chirurg ze graag.

Deel dit artikel