Menu Sluiten

Medicijnen slikken als je zwanger bent, hoe schadelijk is dat?

Heel veel vrouwen die zwanger willen worden of dat net zijn, maken zich er zorgen over of de medicatie die ze slikken negatieve effecten heeft op de gezondheid van hun ongeboren kind.

Hoe vaak hoor ik niet dat zwangeren al dagen hoofdpijn hebben, last van spieren of bekkenklachten, maar geen paracetamol nemen, want “dat mag toch
niet in de zwangerschap?”

Inmiddels weten we dat heel veel medicijnen bij normaal gebruik helemaal niet schadelijk zijn voor je kindje. Sterker nog, door met bepaalde medicijnen te stoppen doe je vaak meer kwaad dan wanneer je ermee door gaat. In Nederland is er een organisatie, het Lareb, die werking en bijwerkingen van heel veel medicijnen verzamelt en dus ook enorm veel gegevens heeft geanalyseerd over medicatiegebruik in de zwangerschap of tijdens de borstvoeding.

Hierdoor weten we bijvoorbeeld dat als je niet direct wist dat je zwanger bent en in het prille begin van de zwangerschap je de anticonceptiepil nog hebt geslikt dit helemaal geen kwaad kan. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je stopt met de pil als je een positieve zwangerschapstest hebt.
Ook heeft het Lareb laten zien dat van het gebruik van cranberry in de zwangerschap, vaak geadviseerd om een blaasontsteking te voorkomen, de effectiviteit niet is aangetoond en er over de schadelijkheid nog allerminst duidelijkheid is.

Er zijn twee soorten medicijnen waarover veel onduidelijkheid bestaat in de zwangerschap, zowel bij de zwangere zelf, maar soms ook nog bij huisartsen.
Veel jonge vrouwen hebben te kampen met een te traag werkende schildklier en slikken daarvoor schildklierhormoon. De eerste reactie als je weet dat je zwanger bent is, om dan te stoppen met deze medicijnen. Terwijl we juist weten dat een te lage waarde van het schildklierhormoon bij de aanstaande moeder ook een te lage waarde bij het kind geeft. Dit kan weer negatieve gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling bij de baby. Het is juist belangrijk om in zo’n geval meer schildklierhormoon te slikken dan je gewend bent. Bespreek dit dus op tijd met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Een andere groep medicijnen die door relatief veel jonge vrouwen wordt geslikt, zijn de antidepressiva. Omdat ze zoveel worden gebruikt en er dus ook veel zwangerschappen zijn gevolgd bij vrouwen die dit soort medicijnen slikken, weten we van bijna alle soorten of ze wel of niet schadelijk zijn. Heel veel typen antidepressiva zijn onschadelijk in de zwangerschap. Stoppen met deze medicijnen en daarmee de kans lopen op een nieuwe depressie kan veel vervelender en zelfs schadelijker zijn dan de bijwerkingen van de medicatie.

Dus, wil je zwanger worden en gebruik je een of meerdere soorten medicijnen, betekent dit niet automatisch dat je ermee moet stoppen, integendeel vaak.
Het is goed om dit met je huisarts of gynaecoloog te bespreken voordat je zwanger wordt in een zogenaamd preconceptioneel advies gesprek. Dan kan voor jou specifiek worden bepaald welke medicijnen je wel of niet mag gebruiken. Dit voorkomt veel onrust in het begin van je zwangerschap!

Deel dit artikel