Menu Sluiten

Ik heb pijn in mijn anus, wat nu? | Anale pijn

pijn in je anus

Pijn in en rond je anus | Ik heb pijn in mijn anus.

JA, je leest het goed….eindelijk een blog over een onderwerp dat vaak verzwegen wordt: anale klachten. Het verbaast mij als chirurg dat anno nu er nog steeds zoveel gène is om hier over te praten. En dat terwijl er zoveel mensen zijn die last hebben van anale klachten. Die mensen zijn oud, jong, man of vrouw, met kinderen, zwanger of kinderloos. Met stress en zonder stress….kortom het komt erg veel voor. Er zijn wel meer dan een miljoen Nederlanders met anale pijn.

De 3 meest voorkomende oorzaken

Grofweg kan je een indeling maken die er als volgt uit ziet:

1. Hemorroiden ofwel inwendige aambeien.

Inwendige aambeien zijn eigenlijk een soort spataders van het slijmvlies in je endeldarm. Doordat je familiaire aanleg hebt, of omdat er vaak een drukverhoging is, door bijvoorbeeld persen of een zwangerschap, ontstaan er uitstulpingen van het slijmvlies van de endeldarm. En omdat onder het slijmvlies een kluwen van uitgezette bloedvaatjes ligt, kan dat zorgen voor helderrood bloedverlies. Maar ook voor anale pijn en een drukkend gevoel in je anus.

Heel soms hangen aambeien zelfs naar buiten, dat betekent dat je ze vaak al lang hebt en is echt een teken dat je naar een arts moet. De aambeien dan terug duwen helpt vaak niet, ze komen telkens weer naar buiten.

Wanneer aambeien alleen van binnen zitten, geven ze enig omgemak, soms wat vochtverlies en dus bloedverlies. Maar wanneer ze naar buiten zakken en soms zelfs niet meer zijn terug te duwen, kunnen ze flinke pijnklachten geven.

2. Getromboseerde randvenen ofwel uitwendige aambeien

Dat is nou een typische oorzaak van enorm heftige pijn! Die pijn is zo heftig dat mensen echt niet meer weten wat ze moeten doen. De pijn is vaak acuut ontstaan, bijvoorbeeld na een keer hard persen en er is een duidelijke zwelling zichtbaar aan de buitenkant van de anus. De zwelling is vaak blauwpaard en mensen kunnen letterlijk niet meer zitten door de pijn in de anus.

Die heftige pijn wordt veroorzaakt door een stolsel in een randvenen, een bloedvat aan de buitenkant bij de anus. Het ontstaat ook door een drukverhoging, maar heeft een andere locatie, namelijk aan de buitenkant van de kringspier.

Vroeger werd dit euvel behandeld door een sneetje in de zwelling te zetten en het stolsel te verwijderen. Dit is inmiddels obsoleet, omdat het herstel niet sneller verloopt en er meer kans is op wondinfecties. Tegenwoordig zit er niets anders op dan adequate pijnstilling te gebruiken, zitbaden en een lokale verdovende zalf te smeren. En er alles aan te doen en verstopping voorkomen, zodat je het niet nog een keer terug krijgt!

3. Een fissuur ofwel anuskloof

“Dokter, ik wil niet meer verder leven”….echt, mensen zeggen het. Een anale fissuur geeft ernstige en invaliderende pijnklachten. De pijn is even heftig als bij een getromboseerde aambei, maar heeft een veel minder acuut begin en wordt vooral verergerd tijdens en NA de ontlasting. Zo erg, dat mensen niet meer durven te gaan poepen….en daardoor weer harder moeten persen op een later moment. Een vicieuze cirkel, waar je zonder de juiste en specialistische hulp niet zomaar uitkomt.

Een fissuur kan je zelf ook niet zien of voelen, en zelfs voor artsen is het nog wel eens lastig om de diagnose te stellen. Maar heb jij dagelijks en langdurig pijn tijdens en ook na de ontlasting, dan kan een scheurtje in de kringspier wel eens de boosdoener zijn. Zoek dan altijd medische hulp, want fissuren genezen vrijwel nooit spontaan en kunnen je dagelijkse leven ernstig verstoren.

Hoe voorkom je pijn bij je anus?

  • Door niet te lang op de toilet te zitten
  • Door naar de wc te gaan als je aandrang voelt om te poepen
  • Door niet te persen op de toilet
  • Door een verhoging onder je voeten te plaatsen voor de juiste houding
  • Door voldoende te bewegen
  • Door tenminste 2L te drinken op een dag
  • Door vezelrijk en gevarieerd te weten
  • Door elke dag 2 eetlepels lijnzaad te eten
  • Door GEEN vochtige toiletdoekjes te gebruiken
  • Door op tijd medische hulp te zoeken
  • Door je niet niet te schamen voor deze veel voorkomende klacht!
Deel dit artikel