Menu Sluiten

Slechte adem (of halitose): oorzaken en oplossingen

slechte adem

Het is één van de meest gezochte onderwerpen op Google (en 1.570.000 hits) maar in de praktijk krijg ik er maar weinig vragen over. Dat kan zijn doordat het een taboe is maar ik vermoed dat men zich vaak helemaal niet bewust is van de eigen adem geur.

Veel mensen hebben bij het opstaan last van een slechte adem (en smaak) en dat is normaal. ’s Nachts drogen de slijmvliezen uit en bacteriën krijgen dan de kans om vieze gassen te produceren. Dit verdwijnt na eten of drinken of na tanden poetsen. Ben je een roker of eet je sterk gekruid voedsel dan is de oorzaak van de slechte adem ook gauw gevonden. Heb je door ziekte stress of medicijnen een droge mond, dan is kan dat ook de oorzaak zijn.

Oorzaken van een slechte adem

Maar val je niet in die categorieën dan lijkt het een hele puzzel te worden om de oorzaak te vinden. Bij 87% van de zogenaamde halitose patiënten komt de geur uit de mondholte. De tong, de tanden en het tandvlees. Zelden uit de maag, neusholte of longen. Een geruststelling omdat een maagonderzoek verre van leuk is.

Onze mond zit vol met bacteriën. Er zijn grof gezegd twee soorten: zij die leven met zuurstof en zij die leven zonder zuurstof. De bacteriën zonder zuurstof zijn de bacteriën die vieze gassen kunnen produceren. Bij de meeste mensen is dat in evenwicht, maar onder bepaalde omstandigheden is dat evenwicht weg en nemen de bacteriën die zonder zuurstof leven de overhand. Daardoor neemt de hoeveelheid vieze gassen toe en dat ademen we dan uit: slechte adem. Een rotte eierengeur.

Die bacteriën worden vaak gevonden bij mensen met een tandvleesontsteking (helaas pijnloos dus dat moet geconstateerd worden bij de mondhygiënist), bij mensen met gaatjes of slechte vullingen (heerlijke broedplaats voor bacteriën) en bij mensen met een ophoping van bacteriën achter op de tong.

Oplossingen voor een slechte adem

Een kauwgompje of een lekkere frisse mondspoeling heeft geen enkele zin. Het werkt heel kort en het kan zelfs averechts werken. Menthol kan de mond uitdrogen en dat is nu juist niet de bedoeling. Dat bevordert de slechte adem.

Een gebitscontrole op gaatjes en een controle van het tandvlees is de eerste stap. Daarbij dient ook de tong bekeken te worden. Is er sprake van gaatjes of slechte vullingen dan moeten deze gerepareerd worden. Een tandvleesontsteking idem dito en kan door het aanleren van een effectieve (persoonlijke) mondhygiëne worden voorkomen. De tong moet gereinigd worden.

De tong reinigen we niet met een tandenborstel want dan drukken we de bacteriën juist dieper in de tong. Ook lopen we kans om de tong te beschadigen.  Er zijn speciale tongschrapers op de markt en na enig oefenen is het de bedoeling dat je deze van achteren naar voren over de tong schraapt en zo de bacteriën van de tong verwijderd.

Over een droge mond schreef ik eerder een stukje, ook daar kan de mondhygiënist heel behulpzaam zijn.

Wat nu als dat niet helpt?

In dat geval kan de mondhygiënist je verwijzen naar een halitose kliniek. Zij beschikken over een onderzoeker met een goede neus en over een halimeter. De halimeter maakt een analyse van de gassen en maakt deze zichtbaar voor de patiënt. Zo kan er heel gericht geholpen worden. Dat kan ook andersom werken; mensen die denken dat ze lijden aan een slechte adem terwijl daar geen reden voor is of voor gevonden kan worden(halitofobie), kunnen er zo van worden overtuigd dat ze echt geen slechte adem hebben.

Er is dus heel veel mogelijk. Heb je het vermoeden dat je een slechte adem hebt, schroom dan niet om de mondhygiënist om advies te vragen. Wij zitten er niet mee en helpen graag.

Tot slot,  een truckje om je eigen  adem te controleren:

  • lik op de bovenkant van je hand
  • leg de andere hand er als een kommetje overheen en sluit de “lik” op
  • na 1 minuut haal je je hand weg en ruik aan de hand waaraan je gelikt hebt.

De mondhygiënist is vrij toegankelijk, je hebt geen verwijzing nodig. En ook nog eens tot 18 jaar gratis. Je vind er altijd ééntje bij je in de buurt op www.tandvleescijfer.nl.

N.B.: veel van bovenstaande informatie komt uit de cursus “halitose” van de halitakliniek in Amsterdam.

Meer lezen

Deel dit artikel