Menu Sluiten

Wat een nieuwjaarsborrel doet met je huid

Wat een nieuwjaarsborrel met je huid doet

Kerstborrel, oudejaarsborrel, nieuwjaarsborrel… Je moest de afgelopen tijd sterk in je schoenen staan om een glühweintje of champagne af te slaan. Nu het nieuwe jaar is aangebroken, is het tijd om eens even de balans op te maken: wat weten we eigenlijk over het effect van alcohol en borrelen op onze huid?

Onwetendheid over het gebruik van alcohol

Het is om de zoveel tijd onderwerp van gesprek: het effect van ongezond leven op de huid. Voor mij belangrijk om hier onderzoek naar te doen. En wat blijkt? Er bestaan nog altijd misvattingen hierover. Dat maakt het voor mensen moeilijker om in te schatten of ze met hun gedrag wel of geen schade berokkenen.

Uit mijn onderzoek onder duizend Nederlanders blijkt dat er veel onwetendheid bestaat over het effect van een ongezonde levensstijl op de huid.

Uit mijn onderzoek onder duizend Nederlanders blijkt dat er veel onwetendheid bestaat over het effect van een ongezonde levensstijl op de huid. Over roken bijvoorbeeld, maar ook over alcohol.

Rode ‘drankneus’?

Krijg je door het drinken van alcohol nu wel of niet een rode neus? Bijna de helft van de Nederlanders (49%) denkt van wel: dat je van overmatig alcoholgebruik een rode ‘drankneus’ krijgt.

En dat is onterecht. Met een rode ‘drankneus’ bedoelen we eigenlijk een vorm van rosacea, namelijk Rhinophyma. Rosacea is een chronische huidziekte, die iedereen kan krijgen – ook zonder ooit een druppel alcohol te hebben gedronken.

Wel is het zo dat als je oppervlakkig gelegen rode adertjes op je wangen of neus hebt, deze door alcohol wat kunnen verwijden. En dat er dus wel extra roodheid ontstaat. Maar deze roodheid is slechts van tijdelijke aard.

Toch kan deze aanname over de rode neus ontzettend vervelende consequenties hebben voor mensen met rosacea. Het komt voor dat zij worden aangesproken op vermeend alcoholgebruik, terwijl dat dus juist helemaal niet aan de orde hoeft te zijn!

Droge huid en rode wangen?

Alcohol heeft wel altijd een uitdrogend effect. De huid kan daardoor op den duur wat droger en doffer gaan ogen. Sommige mensen krijgen wel rode wangen van alcohol, maar deze roodheid verdwijnt in de praktijk altijd weer snel.

Gelukkig is er niet veel aan de hand als je af en toe een wijntje of biertje drinkt

Wetenschappelijk is er vooralsnog geen relatie aangetoond tussen alcohol en het ontstaan van huidziektes, zoals acne, eczeem of huidkanker. Het effect op de huid en de rest van het lichaam bij overmatig alcoholgebruik is natuurlijk anders. Maar gelukkig is dat voor de meeste mensen niet van toepassing en is er niet veel aan de hand als je af en toe een wijntje of biertje drinkt.

Een champagne om te toosten op het nieuwe jaar? Dat doe ik ook. Happy 2020!



Deel dit artikel