Mijn kind heeft koorts |Tips van een kinderarts

Mijn kind heeft koorts |Tips van een kinderarts

Spannend kan dat zijn als jouw kind opeens hoge koorts heeft. Machteloos sta jij er naast en vaak voel je je toch ongerust. In mijn praktijk krijg ik de vraag heel vaak: Mijn kind heeft koorts! Ik deel mijn kennis en ervaring met je in deze blog.

Koorts is meestal onschuldig en zelden alarmerend

Koorts is de meest voorkomende klacht bij jonge kinderen, het betreft 25-40% de bezoeken aan de huisarts. Bij een temperatuur van 38˚of meer is er sprake van koorts. De oorzaak van de koorts is veelal een infectie, meestal een onschuldige virale infectie zoals een verkoudheid en zelden een bacterie̎le infectie. Voorbeelden van ernstige bacterie̎le infecties zijn longontsteking, nierbekkenontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftigingen. Deze ernstige infecties komen dankzij vaccinaties zeer zelden voor, maar moeten wel vroeg herkend en behandeld worden. Waar moet je als ouder opletten, wat kun je zelf doen, en welke symptomen zijn alarmerend?

Als je kind koorts heeft , wat kun je zelf doen?

Geef je kind voldoende te drinken, niet eten is geen probleem, kleed je kind luchtig aan, het kind geeft zelf aan of het wil spelen, TV kijken of op de bank liggen, uitzieken is prima. Als je kind pijn heeft (bv keelpijn of oorpijn) of hangerig is, kun je paracetamol geven volgende de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Wanneer neem je contact op met de arts?

Een belangrijke reden is als je je kind anders ziek is dan anders en je daar zorgen over maakt. “Jantje slaapt alleen maar, reageert nauwelijks op het speelgoed waar hij anders zo dol op is . Zo rustig ken ik hem niet, het is normaliter een echte stuiterbal.” Soms kun je dit niet goed beschrijven , maar dit gevoel is een belangrijke raadgever om de arts te bellen. Andere signalen om de arts te bellen zijn ontroostbaar huilen, moeilijke te wekken, snel zieker worden, een snelle ademhaling, veel braken en/of diarree, vlekjes die niet verdwijnen met de glastest (druk met de bodem van een glas op het vlekje, als dit niet verdwijnt is de test positief en kan passen bij een ernstige bloedinfectie). Een kreunende ademhaling, niet wekbaar, grauw of bleek zien zijn alarmsignalen voor een ernstige infectie (zie ook sehzorg.nl/koortskinderen/).

Koortsstuip

Bij trekkingen van armen en/of benen, een stuip, dient altijd een arts geraadpleegd te worden. Een stuip is voor ouders een alarmerende gebeurtenis. Veelal is dit een koorts convulsie (leeftijd van het kind tussen 6 maanden en 5 jaar), maar de arts kan vaststellen of er een andere oorzaak is.

Voor alle kinderen jonger dan 3 maanden met koorts neem je direct contact op met de arts. Een baby van 2 weken oud met koorts dient altijd beoordeeld te worden omdat ernstige infecties juist op jonge leeftijd voorkomen, de kinderen niet beschermd zijn door vaccinatie, de symptomen zeer atypische zijn en de infectie zeer snel ernstig kan verlopen.

Wanneer zijn antibiotica nodig?

Antibiotica helpen niet voor virale infecties zoals verkoudheid en griep. Antibiotica worden meestal voorgeschreven bij (een sterk vermoeden op) een infectie veroorzaakt door een bacterie. Opname is nodig bij een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Ook als het kind veel braakt of antibiotica weigert in te nemen, is een opname onvermijdelijk.

Waar let ik op als mijn kind koorts heeft?

Als je bij de huisarts of op de Spoedeisende hulp bent geweest, is het van belang het beloop van de klachten van je kind goed te observeren. Veranderen de klachten, komen er nieuwe bij (zoals bovenstaand beschreven) neem dan opnieuw contact op. Iedere acute beoordeling is een moment opname, waarna het kind snel opknapt of juist toch plots zieker wordt. Blijf niet afwachten omdat je net naar de arts geweest bent als je kind zieker wordt.

De reactie op paracetamol zegt niets over de oorzaak of de ernst van de koortsende ziekte. Ouders denken dat vaak wel. Als je koorts niet daalt met paracetamol zal het wel ernstiger zijn.
Maar blijf je ongerust, bespreek het met de dienstdoende huisarts!

Meer lezen over koorts en ziektes die koorts veroorzaken? Lees dan:

  1. Alles over de griep
  2. Alle feiten op een rij over de buikgriep
  3. Een blaasontsteking