Home / Psychologie / 5x een vakantiegevoel crëeren zonder weg te gaan

5x een vakantiegevoel crëeren zonder weg te gaan

Allemaal leuk en aardig dat reizen, maar misschien zit je wel in een levensfase en/of -positie waarbij dat helemaal niet mogelijk is of goed uitkomt. Dan geeft onze expert Marie-Elize van Putten jou 5 tips om toch dat heerlijke vakantiegevoel te krijgen. Ik kwam erachter dat er best een aantal manieren zijn om toch dat magische vakantiegevoel (want, daar gaat het uiteindelijk allemaal om) te ervaren, zonder (ver) weg te hoeven gaan. Sterker nog, als ik over een klein jaartje weer naar Nederland verhuis, pas ik deze tips ook zeker toe in mijn eigen leven.

Doe (nieuwe) dingen alleen die je gewoonlijk samen met iemand zou doen

Het is zo makkelijk om iets te ondernemen mét iemand. Met een vriend of vriendin weet je (bijna) zeker dat het gezellig wordt en je zoekt samen uit hoe dingen werken. Herkenbaar? Voor mij wel hoor. Naast dat het gezellig is, is het natuurlijk ook veilig. Denk overigens niet aan standaard dingen als even de stad in voor boodschappen. Nee, ik bedoel er echt op uit trekken. In veel gevallen is het een automatisme om samen met iemand op pad te gaan. We zijn nou eenmaal sociale wezens. Toch zou  het niet zou mogen zijn dat wanneer we iets graag zouden willen doen, we het idee laten varen omdat niemand aanhaakt. In die gevallen roep ik je op om tot actie over te gaan. Eigenlijk net zoals je op reis doet. Je moet er eerst alleen op uit om vervolgens nieuwe mensen tegen te komen. Het is als het ware een tool om verder te komen. Maar niet alleen dat, je leert jezelf ook heel goed kennen én (minstens zo belangrijk) vertrouwen. Daarom zou ik het iedereen aanraden om er eens een dag(deel) alleen op uit te trekken. Gewoon omdat het kan. Zeker weten dat je je redt en dat je een waanzinnig krachtig gevoel hebt na dit uitje. Enne, doe dan natuurlijk iets wat jij altijd al hebt willen doen, maar wat er telkens niet van kwam.

Leg je telefoon wat vaker weg

Grote kans dat als je op reis bent je ook te maken hebt met tijdsverschil. Hierdoor ontstaat er automatisch een periode in de dag waarin je geen contact hebt met het thuisfront in Nederland. In mijn geval horen zij in de ochtend niets van mij en kan ik in de avond appen wat ik wil, maar krijg ik geen reactie (behalve van die vriendinnen die toevallig uit zijn). Daardoor ligt mijn mobiel ’s avonds vaak niet eens naast me en dat was (laat ik eerlijk zijn) wel eens anders. Stiekem vind ik dit echt heerlijk. Mijn tip is daarom ook: wil je dat magische gevoel even beleven, zorg er dan voor – bijvoorbeeld om te beginnen eens per week – dat je gewoon een deel van de dag niet bereikbaar bent. Je legt je telefoon weg en bent even helemaal in het nu  Wedden dat je het gevoel hebt dat je je even in een andere tijdszone (en dus land) waant?

Spreek nieuwe mensen aan

Op reis ontmoet je natuurlijk continu nieuwe mensen en sta je er meer dan ooit voor open om nieuwe contacten en vriendschappen aan te gaan. In Nederland ligt die druk wat minder hoog. Je hebt een druk leven en bent blij dat je je vrienden al eens per maand kunt zien. Daarom is het misschien wat heftig om gelijk te gaan voor een nieuwe vriendschap. Wat je wel kunt proberen is om eens een gesprek met een persoon die je niet kent aan te gaan. Geef bijvoorbeeld een compliment of stel een oprechte vraag. Wie weet krijgt het een spontane wending en anders heb je je in ieder geval van je meest aardige kant laten zien (dat kan nooit kwaad, toch?). Bovendien, ben je het er niet mee eens dat je je altijd zo vrolijk voelt als je spontaan een leuk persoon hebt gesproken of je dag “per toeval” een gouden randje kreeg door die verrassende ontmoeting? Echt waar, probeer het eens uit.

Proef nieuwe smaken en gerechten

In het buitenland zijn, brengt natuurlijk ook een hoop nieuwe smaken met zich mee. Althans, als je je een beetje verdiept in de lokale keuken. Hoe leuk is het dan om dat in Nederland eens te proberen. Van welk land gaat jouw hart sneller kloppen? Surf op het internet rond op zoek naar traditionele gerechten uit de keuken van dit land. Zoek een recept op en ga los. ’s Avonds waan jij je helemaal in deze sferen. Enne, je kunt natuurlijk helemaal all the way gaan door ook je kleding en de muziek in hetzelfde thema te doen. Naast dat het vast smullen wordt, lach, gier, brul, dans én zing je dan ook nog.

Doe iets nieuws in je eigen stad of dorp

Hoe vaak fiets je wel niet langs een leuke koffiezaak of restaurant en denk je “hier wil ik ooit nog gaan borrelen of eten.” Als de plannen gesmeden worden, kies je uiteindelijk toch weer voor die bekende kroeg, waar het sowieso altijd gezellig is. Begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niets mis met een aantal vaste plekken. Sterker nog, ik heb ze ook. Maar toch, geef jezelf het ook eens cadeau om een nieuwe plek te ontdekken. Wie weet is het super leuk en kun jij een nieuwe favoriet aan je lijstje toevoegen. Ik noem nu het voorbeeld van een culinaire hotspot, maar wie weet denk jij iedere keer als je langs de Dom in Utrecht loopt (ik tenminste wel) “deze wil ik nog een keer beklimmen.” Juist zulk soort uitjes, geven je dat magische gevoel. Net als op reis. Enne, scheelt het dat je voor dit uitje niet meer hoeft te wachten totdat iemand met je meewilt. Alleen was minstens zo leuk, toch?

Wat doe jij om een vakantiegevoel in eigen land te ervaren? Laat het ons  weten! 

Deel dit artikel