Home / Psychologie / (Be)leef: waarom je juíst die verre reis moet maken

(Be)leef: waarom je juíst die verre reis moet maken

Een mooie reis maken, een nieuwe cultuur ontdekken, een carrière switch, een andere taal leren, een angst overwinnen, iets speciaals doen voor een dierbare en ga zo maar door. Het is bijna 2020; voor veel mensen dé tijd om te reflecteren en goede voornemens te bedenken voor het nieuwe jaar.

En hoe kan dat beter dan door doelen te stellen waar je ook écht gelukkig van wordt?

Jezelf niet langer belemmeren met voornemens als ‘afvallen’ en ‘stoppen met ongezond eten’, maar ideeën formuleren waar je energie van krijgt. Een bucketlist samenstellen. Want je focussen op dingen die je wél graag wilt, helpt niet alleen om je doelen makkelijker te bereiken, van een positieve mindset wordt je ook gelukkiger.

Onderzoek toonde aan dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders een voornemen voor 2020 maakt dat erop gericht is ergens mee te stoppen. Zonde, want juist als je iets nieuws onderneemt – zoals het leren van een nieuwe vaardigheid, af en toe uit je comfortzone stappen en meer tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt – creëer je bijzondere en waardevolle herinneringen. Bovendien beleef je deze momenten bewuster. Denk maar terug aan je kindertijd. Toen je er amper bij stil stond of je ‘op avontuur zou gaan’ en je je brein continu prikkelde met nieuwe uitdagingen, leek de tijd langzamer te gaan. Dat komt omdat kinderen voortdurend nieuwe dingen meemaken, en nieuwe ervaringen vertragen.

Volwassenen zien vaker bezwaren, risico’s of hechten simpelweg aan gewoonten. Daarom zijn ze eerder geneigd om te stoppen met dingen waar ze van houden, dan om iets nieuws te beginnen. Maar als we dan toch met iets stoppen: zullen we dan stoppen met (alleen) negatieve voornemens bedenken? Stop te denken in blokkades, denk in mogelijkheden. Jaag je dromen na. Leef!

Het einde van het jaar is een uitstekend moment om te evalueren en doelen te stellen voor het volgende jaar, maar elke dag biedt kans om het beste uit jezelf te halen. Als je vaker ‘ja’ zegt tegen nieuwe ervaringen, zal je meer genieten. Dat betekent niet dat je overal op in moet gaan. Geluk zit ‘m vaak in de kleine dingen. Een tevreden gevoel na jezelf uitgedaagd te hebben, een trots gevoel na het bereiken van je doel en een blij gevoel als je opgetogen je prestatie kan delen met je omgeving, om zo jezelf en anderen te inspireren.

Door stimulerende voornemens te bedenken om meer te beleven, zorg je voor een positieve mindset. En die positieve gedachte helpt bij het boeken van succes. Een vicieuze cirkel.

Mijn tips om je doelstellingen te behalen: investeer tijd, maak je doelen bekend, bepaal je korte- en langetermijnplanning, vraag om feedback en verwijder alles in je omgeving wat je nieuwe mindset in de weg staat. Het delen van goede voornemens met anderen draagt bij om ze makkelijker vol te houden én het is natuurlijk leuker om de bijzondere ervaringen samen te beleven. Creëer daarom mooie nieuwe herinneringen. Laat de inner Pippi Langkous in je los en daag jezelf uit. Experimenteer, ga op avontuur en vooral: beleef!

Recente artikelen van Kelly Weekers (alle artikelen)
Deel dit artikel