Home / Psychologie / 5 feiten over body shaming

5 feiten over body shaming

Het is weer zomer, de advertenties over ‘een beach body’ krijgen vliegen je om de oren. Iedereen slaat enthousiast aan het Sonja Bakkeren of start met sappenkuren. En dit allemaal, om strakker en dunner te worden. En we vinden allemaal vanalles van elkaars uiterlijk, want geef toe; hoe fijn is het om vanuit dat terrasje te lachen om de mensen die er voorbij komen?

Wat is body shaming?

Body shamen is het hebben van ongepaste negatieve kritiek op het uiterlijk van iemand anders of dat van jezelf. We hebben een bepaald beeld in ons hoofd van hoe ons lichaam zou moeten zijn. “Hoe het hoort” krijgen we door alles wat we om ons heen zien duidelijk ingewreven. Het liefst zo fit, strak en slank mogelijk lijkt de maatstaf te zijn. Alles wat anders is, niet maatje 34 of afgetraind is krijgt al snel een berg kritiek over zich heen.

Ongevraagde kritiek

Zeggen tegen iemand dat een paar kilo’s eraf goed zou staan of wat meer vormen en rondingen goed zou doen, is iets waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Iedereen is zich waarschijnlijk al meer dan bewust van zijn of haar lijf. We mogen er met z’n allen wat meer op gaan letten en ons er bewust van zijn dat het niet constructief en helpend is om elkaar te veroordelen op basis van een lichaam en de maten, vormen en het gewicht ervan.

“Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”

Je hebt totaal geen weet van iemands leven en het pad wat daarbij heeft gehoord en misschien nog steeds wel hoort. Misschien is die man met overgewicht die je tegenkomt wel al kilo’s afgevallen en is gewicht een grote strijd voor hem. Of dat hele dunne meisje wat je op straat ziet lopen, is misschien wel al kilo’s aangekomen omdat ook voor haar haar gewicht een enorme struggle is. Of heeft die vrouw met overgewicht wel aanleg om maatje 42 in plaats van 36 te hebben en kiest ze ervoor om gelukkig te zijn zonder op calorieën en de weegschaal te letten. 

Wie bepaalt er wat wel en niet mooi is?

Leuk die wespentaille of Kim Kardashian billen hype. Heb je je hartstikke in het zweet gewerkt om eindelijk billen als Kim Kardashian te bemachtigen, zijn ze weer uit de mode. Zo kunnen we nog wel even door blijven gaan. De media zorgen ervoor dat bepaalde bodytypes geïdealiseerd worden waardoor we dit onbewust overnemen.

Waar het om gaat, is dat we mogen gaan beseffen dat ons lichaam geen modehype kan zijn. Zou het het leven niet veel leuker maken als we houden van dat wat we hebben gekregen, uiteraard met er goed voor zorgen. Hier hoort ook bij dat we ons moeten gaan realilseren dat lichaamstypes in alle vormen en maten voorkomen en niet alleen zoals het ons wordt voorgespiegeld op Instagram en in tijdschriften. 

“If Pooh bear can wear a crop top, so can I”

Besef je dat je al genoeg bent, nu, op dit moment, zoals je bent

Je bent niet meer waard, beter, succesvoller of geliefder als je door één of ander crash dieet ineens tien kilo afvalt en je je nieuwe zomeroutfit een maat kleiner kan kopen. 

Dit start bij:

  1. Onrealistische idealen loslaten.
  2. Focussen op nutrition voor je lichaam, brandstof en goede voeding voor je lijf in plaats van op diëten. 
  3. Besef je dat mooi zijn niet alleen gebaseerd is op je looks, maar ook op je state of mind. 

“My favorite alternative to doing cardio is convincing myself I’m perfect just the way I am”

Deel dit artikel