Home / Psychologie / Een doel is een droom met een deadline

Een doel is een droom met een deadline

Iedereen heeft tegenwoordig een doel, zonder een doel geen bewust leven. Maar heb je altijd een doel nodig om te scoren? In deze prestatiegerichte maatschappij hoor ik veel jongeren om me heen over hun doel praten. Hun studie afmaken, rijbewijs halen, een reis naar Zuid-Amerika maken, maar ook iets simpels als anderhalve liter water drinken per dag.

Wat is jouw doel?

Wat is jouw doel? Of heb je juist helemaal geen doel en leef je zero limits? Laat jij het leven je liever toekomen of heb jij een duidelijk doel voor ogen en weet je precies wat je wilt? En bereik je dat dan ook? En hoe blijf je gemotiveerd en heb je er een tijdlimiet aan verbonden? Deel je het ook of houdt je het liever voor jezelf? Of vind jij doelen stellen echt iets voor controlfreaks en perfectionisten? Of juist voor optimisten en doeners? En weet jij hoe de euforie precies voelt als je je doel hebt bereikt?

Iedereen wil zich goed voelen

Iedereen is op zoek naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Iedereen wil zich goed voelen en dingen bereiken, ambitie is geen vies woord. Maar hoe stel je je doelen en belangrijker nog, hoe haal je ze? “Zodra jij je een doel stelt, hoe klein ook, richt je daar je energie op, vallen de andere dingen weg, is je focus gericht en behaal je een resultaat.”

Wetenschap: doelen stellen leidt tot betere resultaten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het stellen van doelen leidt tot betere resultaten. Het uitgangspunt is dat wanneer je jezelf een doel stelt, je meer je best gaat doen om dat doel te bereiken. Je gaat harder werken, zeker als er een tijdslimiet aanhangt. En als je dat haalt, geeft dat een enorme kick en zelfvertrouwen. Bovendien motiveert en inspireert het anderen en geef je een goed voorbeeld. En iedereen heeft zijn eigen doel, dat is het mooie. Het werkt enthousiasmerend, zeker als je het deelt.

Motivatie

Droom groot, en reik naar de sterren, gun jezelf dat. Hoe groter je doel, hoe meer mensen je er mee zult helpen. En het universum helpt jou. Omdat je als een zuiver persoon bezig bent aan je droom te werken. Voorwaarde is wel dat je een mooi doel hebt en dat je er maatschappelijk ook iets mee betekent.  

Dat je een doel kiest vanuit je hart, een diep verlangen dat zijn weg naar buiten wil manifesteren. Een doel waar je je goed door voelt, waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je ogen van gaan sprankelen als je erover praat. Als die voorwaarden erin zitten en het verhaal klopt, dan weet je dat je op de goede weg zit.

Een doel doet leven

Bijna iedereen heeft doelen. Denk aan zakenmensen, politici, kunstenaars, doctoren, studenten, leraren, noem maar op. Een doel doet leven, geeft inspiratie en laat je ’s morgens bruisend van de energie uit bed komen. Maar hoe stel je die doelen en belangrijker nog, hoe haal ik die doelen en hoe blijf ik gemotiveerd? Hieronder vindt je een paar tips die jou helpen je doelen te stellen en gemotiveerd te blijven.

Doelen stellen

Hoe stel ik de juiste doelen? Wat wil ik bereiken? En wat is een doel dat bij mij past? met de juiste intenties? Om meer inzicht te krijgen in welke doelen je wilt stellen en op wat voor manier je ze wilt bereiken kun je een aantal vragen stellen:

  • wat wil je het allerliefst?
  • wat wil je bereiken?
  • wat gebeurt er nu?
  • wat zou je kunnen doen?

Je doel is iets wat je echt zelf wilt, het is iets wat jij wilt bereiken. Door zelf iets te willen onderscheid je je doelen van normen/verplichtingen of van doelen die door anderen zijn opgedragen. Raadzaam is het ook om je doelen op te schrijven en ze herhaaldelijk te lezen.

Doelen controleren

Indien je jezelf een doel hebt gesteld, kun je nagaan of dit doel wel juist is. Er bestaan een aantal standaard vragen (het SMART-principe), waardoor je kunt controleren of je wel de juiste doelen stelt. Is het doel:

  • specifiek?
  • meetbaar?
  • acceptabel?
  • realistisch?
  • tijdgebonden?

‘Wat je uitstraalt, komt ook naar je toe.’

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ik wil gezonder worden. Maar een realistisch en meetbaar doel is; ik ga twee keer per week een uur naar de sportschool en ik drink doordeweeks geen alcohol en ik eet gezond. Om het dan meetbaar te maken, kun je voor jezelf zeggen, dat je bijvoorbeeld binnen het uur 5 km wilt kunnen hardlopen over een maand. Zo blijf je stap voor stap gemotiveerd.

En deel. Deel het met een vriend, maatje of partner, zo wordt de toewijding veel groter omdat het ‘echt’ is. Dit voorbeeld om doelen te stellen is toepasbaar op alle gebieden: in de liefde, op je werk, in je relaties, voor je persoonlijke ontwikkeling en je geluk.

Stel haalbare doelen

Probeer het maar eens, het kan al een klein doel zijn zoals elke dag een appel eten. De euforie is groot, het wekt energie op als je je doel behaalt. Een yessss momentje, en dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Dat is genetisch ingeplant, het is gewoon zo. En hoe meer energie er opgewekt wordt, hoe meer positiviteit en zin je krijgt, dat is het vergrotende effect. Dus ook als je wars bent van doelen stellen, probeer het eens. Ik wil je die energie namelijk niet onthouden. Begin klein, voel het fijn.

Want als jij je goed voelt, dan werkt het hele universum mee en valt geluk, succes en geld zo op je bordje. Maar dan moet je eerst je doel stellen.