Home / Psychologie / Zo leer je met je eigen fouten en valkuilen omgaan

Zo leer je met je eigen fouten en valkuilen omgaan

Veel vrouwen vertellen me regelmatig dat hun leven best lekker loopt maar dat ze toch steeds in dezelfde valkuilen blijven stappen. Ze herkennen ze (vaak te laat) maar stinken er toch steeds in – wat is dat toch? En kunnen we dat patroon doorbreken? Het antwoord is ja, natuurlijk, zolang jij zelf ziet wat er aan de hand is. Daar begint het mee, het erkennen van het “probleem” en er iets aan willen doen.

Inzicht en doorzettingsvermogen

Dat vraagt behoorlijk wat inzicht en doorzettingsvermogen maar als je eenmaal die oude valkuil een ferme schop onder zijn donder hebt gegeven, voelt dat als een enorme bevrijding! Iedereen heeft vaste patronen, en dat is goed. Het geeft houvast, rust en zekerheid. Maar soms blokkeren oude patronen je, houden ze je tegen voor iets groters, iets fijns.

Steeds weer dezelfde valkuil

Want ga maar na: wat vroeger bij je paste en voor je werkte, hoeft nu niet meer bij je te passen. Je loopt maar rond in hetzelfde cirkeltje en je komt steeds in lastige situaties terecht die je helemaal niet wilt. Ook je reactie op bepaalde personen is niet fraai en zolang jij niet die blokkades doorbreekt, blijf je in dezelfde valkuil stappen. En ook de reactie van de ander blijft schuren en dat kost energie, dat voel je. Ieder mens ontwikkelt en groeit, dus misschien wordt het tijd om dingen vaarwel te zeggen. Of in ieder geval met een grote boog om je valkuil heen te lopen en er lief naar te zwaaien. Dag, valkuil, mij krijg je niet meer!

Tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn

Is die valkuil buiten je of zit hij binnen in je? Met andere woorden, wat triggert jou dat je steeds in die valkuil stapt? Want er is iets dat met grote kracht jou daar naar toe trekt. Bedenk (en wees eerlijk) dat ook negatieve energie aandacht is. Misschien vind je dat stiekem toch wel fijn. Als je het veelvuldig terugkomende probleem kunt benoemen, ben je al een heel eind, zie je hem van te voren allang aankomen en weet je wanneer je moet ingrijpen zodat je niet meer in die emotionele rollercoaster belandt.

Schrijfoefening

  • Wat is de valkuil waar je steeds weer in stapt of die je steeds weer tegen komt?
  • Kun je daar iets aan doen?
  • Kun je jezelf daar tegen wapenen?
  • Zeg het maar, wees eerlijk: is die valkuil buiten je of zit hij binnen in je?
  • Wat triggert jou dat je steeds in die valkuil stapt?
  • Hoe kun je hem zien aankomen?
  • Wat kun je dan het beste doen?

Bedenk dat valkuilen altijd wel op de loer liggen, want zonder ontwikkeling geen groei. Valkuilen kunnen ook kwaliteiten zijn, die je kunt koesteren en managen. Denk bijvoorbeeld aan perfectionisme, willen pleasen, alles goed willen doen en altijd klaar staan voor anderen. Verspil geen energie om er tegen te vechten maar erken ze, wees ze bewust en ga er mee om. Valkuilen horen bij het leven en maken je menselijk, dus wees mild voor jezelf.

Wat kun je er aan doen?

1. Ken jezelf

Een leuke oefening (zeker voor je eigenwaarde) is om eerst een lijstje te maken van je kwaliteiten waar je soms in door kunt schieten, je valkuil(en) dus. Deze lijst van kwaliteiten levert je ook een lijst van persoonlijke valkuilen op.

2. Manage je valkuil

Kijk naar het lijstje van persoonlijke valkuilen en gun jezelf iets meer van het tegenovergestelde. Dus als jouw valkuil perfectionisme is en alles goed willen doen, laat dan wat meer los en relax of vertrouw meer. Als je juist een doordrammer bent en altijd je gelijk wilt halen, probeer dan eens een dag(!) zonder oordeel te leven en wees wat milder voor jezelf en de anderen. Schrijf je resultaat op en kijk of het voor je werkt, of het je rust geeft. Bedenk ook dat de aanloop naar het doorbreken van oude patronen vaak veel ingewikkelder is dan het daadwerkelijk doen. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, valt het altijd reuze mee, geloof me maar!

Een beetje mindfulness: ‘Het is niet de toekomst waar je bang voor bent, maar de herhaling van het verleden waar je nerveus van wordt’.

Slaap er een nachtje over

Als je het goed beschouwt, zijn de valkuilen kleine leermeestertjes op jouw pad. Door er onbevangen en liefdevol naar te kijken, kun je het met een kleine sturing loslaten.

Niet doen, dat hoeft niet langer! Je kent je valkuilen nu, je bent sterk en het gebeurt niet meer.Je kunt nu van te voren analyseren wat er aan de hand is, hoe je reactie is dus je kunt het aan je laten voorbij gaan. Een goede vuistregel is: slaap er een nachtje over. De volgende dag is de storm gaan liggen, je emoties geluwd en kun je beter mee omgaan.

Recente artikelen van Esther Kreukniet (alle artikelen)
Deel dit artikel