Menu Sluiten

Blog Kelly: ‘Heb ik een midlifecrisis?’

Je bent midden 40 en de wereld ligt aan je voeten; een fijne partner, leuke kids, een goede baan en een mooi dak boven je hoofd. En toch kriebelt het! Is dit het dan?

Het leven is aan je voorbij gevlogen en ineens besef je je dat je veel dromen nog niet waar hebt gemaakt. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is doet ook de tand des tijds haar werk: minder haar èn een verminderd libido, maar wel een groeiende buik en een groeiend besef dat je je jeugdigheid aan het verliezen bent. Het resultaat? Een verstikkend gevoel, alsof je geen kant op kan. Verstrikt in je eigen leven! Zo’n 25% van de Nederlanders krijgt met dit gevoel te maken en we kennen het als ‘de midlifecrisis’. Door te begrijpen wat er aan de hand is bespaar je jezelf en je omgeving een hoop gedoe, so let me explain…

Vanzelfsprekend gaan we in ons leven door verschillende fases. Grofweg kunnen we de fases kindertijd, adolescentie, volwassenheid en de ouderenfase onderscheiden. Een kink in de kabel kan optreden tussen deze laatste twee, want zowel mannen als vrouwen kunnen tussen hun 30ste en 60ste levensjaar last hebben van veranderingen die hen confronteren met hun identiteit. Of dit resulteert in een crisis verschilt van persoon tot persoon, maar wanneer dit gebeurt noemen we het een midlifecrisis. Het brengt je naar een punt in je leven waar je de balans wilt opmaken en je ineens meer vragen hebt dan antwoorden. Het besef dat de helft van je leven voorbij is kan een aardige shock teweeg brengen, zeker wanneer je het idee hebt niet de persoon te zijn die je op dat moment had willen zijn. Deze confrontatie kan leiden tot gevoelens van leegte, onrust en onvrede en een drang geven naar verandering.

In plaats van het naar oplossingen zoeken buiten jezelf (nieuwe auto, nieuwe baan, nieuwe partner) is het verstandig om juist naar binnen te kijken.

Mannen die ineens een motorrijbewijs willen halen, vrouwen die naar de plastisch chirurg rennen, het zijn klassieke voorbeelden van het compensatiegedrag ten tijde van een midlife. In plaats van het naar oplossingen zoeken buiten jezelf (nieuwe auto, nieuwe baan, nieuwe partner) is het verstandig om juist naar binnen te kijken. Laat je niet leiden door impulsen om je leven in een keer om te gooien, maar neem je gevoel wèl serieus. Onderzoek de werkelijke behoefte die ten grondslag ligt aan je onrust en ga daarmee aan de slag. Blijf jezelf ervan bewust dat het niet vreemd is een gevoel van onrust te ervaren in een periode van je leven waarin je word geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid of gewoonweg op een leeftijd komt waarbij hormonale veranderingen optreden, maar besef je ook dat dit gevoel vaak tijdelijk is en de storm vanzelf gaat liggen zonder rigoureuze veranderingen door te hoeven voeren.

Wat natuurlijk kan helpen om het mogelijke schrikeffect van dit midlife-moment te verkleinen is je door je leven heen die ‘is-dit-het-dan-vragen’ al te stellen. Ben ik wel happy in mijn relatie? Haal ik genoeg voldoening uit mijn werk? Zijn er doelen die ik wil bereiken of dingen die ik van mijn bucketlist af wil strepen? Door hier vaker subtiel op bij te sturen voorkom je wellicht het ‘het-moet-allemaal-helemaal-anders-en-wel-meteen-gevoel’. En komt uit al die kritische levensvragen telkens toch die knalrode racemotor naar voren, ga hem dan maar gewoon halen, want je leeft tenslotte maar één keer!

Als verschenen in Talkies Magazine najaar 2016.

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel