Menu Sluiten

Herken de fysieke signalen van pleasen

Herken signalen van pleasen

Deel 3 uit een reeks van drie columns over de pleaser in ons.

Please gedrag heeft een oorsprong en een goede reden. Dat wil niet zeggen dat het jou altijd van dienst is. Daarover ging de eerste column; pleaser aan het roer. Om niet altijd te pleasen en daarmee aan je zelf voorbij te gaan, gaf ik in de tweede column vijf tips voor pleasers om vriendelijk nee te zeggen.

Het niveau van je lichaam

Nu wil ik het onderwerp naar een lager niveau brengen. En wel naar het niveau van je lichaam. Van denken en/of invullen naar fysiek waarnemen en voelen. Hoe meer je let op de signalen die je lichaam geeft, hoe bewuster je keuzes worden. Daarmee zorg je beter voor je persoonlijke welzijn op de korte én op de lange termijn.

Twee soorten fysieke signalen

  1. Signalen die iets zeggen over de algemene staat van je lichaam die je waarschuwen dat je beter om jezelf moet denken.
    Bijvoorbeeld: vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, hoofdpijn, spanning in nek en schouders, buikklachten, trillingen, veel of weinig eetlust, overgevoeligheid voor licht en/of geluiden, koude handen en voeten, zweterigheid, onrust en/of gejaagdheid, verdrietig zijn, wallen, grauwe kleur, doffe ogen…
  2. Signalen die worden ingegeven door schuld en schaamte, dikwijls ingefluisterd door je innerlijke criticus/pleaser. Bijvoorbeeld: blozen, warm worden, verstijven/bevriezen, overslaande hartslag, stokkende ademhaling, bloed uit je voelen wegtrekken, angstig zijn, stotteren, beven/trillen, druk/zwaarheid voelen, benauwdheid…

Signalen negeren

In het volgende voorbeeld wil ik je laten zien dat we op een dag heel wat signalen negeren:
Vanochtend ben je opgestaan en voelde je hoe vermoeid je nog was, zelfs na een nacht slaap. Je lijf voelde zwaar en log, je voelde je gejaagd en benauwd. Maar hé, de kinderen moesten eten, schone kleren, naar school met goed lunchpakket. Jij moest naar het werk waar je achterstand had opgelopen.
In de namiddag ga je met je vader mee naar de dokter, dan begint het avondritueel weer van boodschappen/koken/eten/kinderen naar bed/ e-mail wegwerken/was draaien/administratie doen? De wallen onder je ogen maskeerde je met make-up en de grauwe kleur op je wangen kreeg wat rouge.
Eenmaal op je werk voel je dat je verlangt naar stilte, rust, niets moeten, noch hoeven. Dan belt een verre vriendin. Ze gaat verhuizen en de vrienden die zouden helpen hebben afgezegd. Het huilen staat haar nader dan het lachen. Of jij a.u.b. wil komen helpen met inpakken, schoonmaken en sjouwen dit weekend???????????
Je pleaser denkt: “Ik moet haar helpen, ik mag geen nee zeggen. Dat is zo zielig voor haar. Ze heeft het al zo moeilijk.” Maar je lichaam slaat alarm en laat je op herhaling voelen dat je ‘hulpgeefvoorraad’ op is! Je voelt de moeheid in elke vezel van je lijf. Je grijpt in een flits naar je hoofd want dat voelt ook al zo zwaar.
Dan nemen je pleaser en zijn maatjes schuld en schaamte het over:
Je voelt je schuldig. Je wordt er warm van. Je voelt een klomp in je buik van egoïsme. Je wilt wel zeggen dat je zo moe bent maar je keel knijpt dicht en steekt er een stokje voor. Op dat moment negeer je je fysieke gevoel en verdoof je alle signalen met de gedachte:
“Ach ik voel me niet zo moe, zij is moeier, ik moet haar helpen, anders ben ik een egoïstisch mormel.” En je zegt ja…
Aan het eind van de dag ben je thuis kribbiger tegen de kinderen en tegen je lieve man dan je wil zijn. Je ziet hoe eenvoudig wij mensen de signalen van ons lijf kunnen negeren door ons denken en onze overtuigingen. Maar er is een weg terug die je dichter bij jezelf brengt en beter voor jezelf laat zorgen.
Ga de komende weken en maanden (niet maar twee dagen) letten op jouw fysieke signalen. Wat geeft jouw lijf in zijn algemeenheid aan en wat als de pleaser het roer overneemt. Bij jou is dat immers net weer even anders dan bij een willekeurige ander.

Durf te kiezen!

Durf wat minder te pleasen zodat je zelf beter in balans blijft en meer kunt genieten van de mensen om je heen die jouw liefde en kracht het hardst nodig hebben. Jijzelf om te beginnen, je partner en vooral je kinderen, je familie, je allerbeste vrienden. Durf te kiezen! Ja tegen iets zeggen terwijl je nee bedoelt verzwakt je innerlijke kracht. Geef wat je heel graag wilt geven. Dat kost misschien energie maar het genereert ook energie.
Ga bewust met je energievoorraad om.

Je bent superwoman tenslotte niet, ook al zou je dat heel graag willen.

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel