Home / Psychologie / Hoe houd je het vakantiegevoel vast | 3 tips van een psycholoog

Hoe houd je het vakantiegevoel vast | 3 tips van een psycholoog

Hoe houd je het vakantiegevoel vast

Op vakantie gaan klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. Even helemaal niks moeten, geen werk aan je hoofd en verstand op nul. Fijn in de zenmodus wegdromen onder die palmboom, met vrijwel altijd de gedachte “dit ga ik sówieso vasthouden als ik terug in het koude, gehaaste en druiligere Nederland ben”.

Des te stressvoller is het vaak voor velen om na en aantal weken vrij te zijn geweest weer terug te keren op het werk. Een bomvolle mailbox wacht, daar waar de agenda het bijwerken hiervan dit vaak niet toelaat. Die zenmodus is dan ook vaak weer snel de deur uit en wordt vrolijk vervangen door de haast-vlieg-en-ren modus. Voordat we er erg in hebben zijn we die palmboom, dat cocktailtje in onze hand en ons dalende stresslevel weer vergeten. Hier kun je echter zeker zelf invloed op hebben.

Trust your workmates
Eerst even heel praktisch: Maak duidelijke afspraken voordat je gaat. Inventariseer goed welke belangrijke zaken je aan collega’s kunt overdragen en neem de tijd om dit te bespreken. Vertrouw op anderen hierin, zijn niet voor niks je collega’s. Dit betekent dus; loslaten!

Zorg ervoor dat je op de eerste werkdag na je vakantie je een uur inplant bij het starten van je dag om je mailbox door te nemen. In dit uur kunnen er geen afspraken ingepland worden en kun jij in alle rust opstarten. Kijk eens of je gebruik kunt maken van een “mailsysteem” waarbij je bijvoorbeeld maximaal drie mappen creëert. Dit zorgt ervoor dat je niet overspoelt raakt wanneer je die schreeuwende inbox opent. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je het indeelt in mails die urgentie hebben en waar je direct iets mee moet, mails die in dezelfde week nog afgehandeld moeten worden en mails die nog wel even kunnen wachten en op de langere tijd opgepakt kunnen worden.

Holiyays
Op een fijne manier met je vakantie bezig blijven kan ook helpen. Kijk je vakantiefoto’s eens terug als je hard gewerkt hebt. Mocht je het leuk vinden om hier wat langer voor te gaan zitten maak dan een vakantiealbum en doe dit in etappes, zo blijf je nog langer nagenieten van al die zonnige kiekjes. Gebruik na de vakantie je favoriete zon-zee-strand parfum of bodylotion weer eens. Je zult merken dat geur meer invloed heeft dan je denkt. Geuren kunnen veel herinneringen triggeren, waardoor je vaak weer dat fijne, relaxte gevoel kan oproepen. Sprayen en smeren maar dus.

Relaxmomenten
Zorg ervoor dat je heel bewust ruimte maakt voor relaxmomentjes. Op vakantie ligt de focus hier heel duidelijk op en zorgen we vaak veel beter voor onszelf. We hebben niet voor niks na de vakantie zo’n healthy glow. Daar waar we ons in onze dagelijkse werksleur vaak verliezen in drukte. Hoe druk je werkdagen echter ook zijn, probeer toch een halfuurtje per dag vrij te maken voor bijvoorbeeld het luisteren van je favoriete vakantiemuziek, lekker in bad gaan of het maken van dat ene gerecht je wat je daar zo lekker vond. Kijk vooral wat bij jou past, maar onthoud; Niet alleen op vakantie verdien je deze zenmodus. Blijf hem zoeken en houd hem stevig vast iedere keer dat je hem gevonden hebt.

Deel dit artikel