Home / Psychologie / Hoe intuïtie een kind kan beschermen

Hoe intuïtie een kind kan beschermen

Jo-anne heeft geluk gehad. 

Intuïtie van mijn dochter | E-book voorkomen seksueel misbruik bij kinderen

Zij fietste op een warme dag van de hockey naar huis. Plotseling hoorde ze geschreeuw achter zich ´help, help, au, au!’. Een man was van zijn fiets gevallen. Zal ik 112 voor U bellen, vroeg ze. Nee, dat was niet nodig zei de man. Zou zij hem thuis willen brengen en  een kopje thee willen maken? Zij had gezien wat er gebeurd was, zij kon hem helpen! Wilde ze dat doen? Nogmaals vroeg Jo-anne, zal ik 112 bellen? De man op de grond smeekte haar, breng me thuis, jij kunt me helpen. Ze aarzelde “jij kunt me helpen ging door haar hoofd”, ik kan helpen dacht ze.

Plots fietste ze weg, naar huis. Enkele uren later, vertelde ze van de man en de val. Ze was niet aardig geweest, ze had de man niet geholpen en hij vroeg het zo nadrukkelijk. Maar het voelde niet goed vertelde ze. De man was gekleed in een sweatshirt met lange mouwen en hij had een capuchon op, terwijl het buiten 30° was.

Emotionele druk op kinderen

Ik schrok en voelde hoe mijn dochter emotioneel onder druk gezet was. Wat een macht en een kracht kan een volwassene op een kind uitoefenen. Ze wilde lief en behulpzaam zijn. Vlak voor het slapen gaan, kwam haar verhaal eruit.  Ze hield het bij zich omdat ze niet aardig was geweest.

Wij hebben geluk gehad.  Jo-anne heeft haar gevoel gevolgd en de nare gebeurtenis gedeeld met mij. Ze is ontsnapt aan een afschuwelijke situatie. 

Seksueel misbruik bij kinderen

Seksueel misbruik van kinderen komt overal voor en altijd schrik ik er weer van. Je leest over “gebrandmerkte” misdienaartjes in de USA,  kinderen op kostscholen of in pleeggezinnen en soms word je er ook dichterbij mee geconfronteerd.

Er wordt gescreend op de spoedeisende hulp, de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geldt voor alle professionals die met kinderen werken sinds juli 2013 en professionals worden getraind in herkennen. Er gebeurt veel om misbruik te signaleren, maar hoe maken we het voor de kinderen makkelijker om er over te praten en te vertellen wat er gebeurd is?

Mijn boek over intuïtie voor kinderen

Na het voorval van Jo-anne dacht ik: hier moet ik iets mee, kinderen moeten beschermd worden tegen deze emotionele druk van volwassenen en geleerd worden hun intuïtie te volgen.Kinderen mogen hun intuïtie “dit voelt niet goed” altijd volgen en hun geheim delen. En zo werd het idee voor het prentenboek “ik ben de sterkste“ geboren.

Samen met Marianne Witvliet hebben we het verhaal over Josje geschreven en Marianne heeft aansprekende illustraties gemaakt. Het boek is in het project preventie seksueel misbruik op de Rotterdamse basisscholen en de omringende gemeenten besproken in de klas (groep 4) en aan de kinderen gratis meegegeven. Zo zijn ruim 10.000 kinderen bereikt. De boodschap reikt verder dan alleen seksueel misbruik, het kan ook gepeste kinderen helpen om te praten over hun geheim. Om het voor alle kinderen beschikbaar te maken is het nu online te downloaden. Help kinderen hun gevoel  te volgen en hun geheim te delen. 

Wij hebben geluk gehad. 

Recente artikelen van Prof. dr. Henriette Moll (alle artikelen)
Deel dit artikel