Menu Sluiten

Veelvoorkomende fobie: dit is dé manier om van braakangst af te komen

braakangst

Extreme angst voor overgeven en misselijkheid, ook wel emetofobie of braakangst genoemd, is één van de meest voorkomende fobieën ter wereld.

Wat is het?

Dat zou je niet zeggen, want het is over het algemeen weinig bekend bij het grote publiek. Mensen met deze angst denken daarom vaak dat zij de enige zijn. Je denkt misschien dat er goed mee te leven valt, maar vaak wordt iemands leven hierdoor volledig beheerst.

Zo vermijdt één van mijn cliënten al het eten waar hij misselijk of ziek van kan worden; eten dat (haast) over de datum is, restjes van de dag ervoor, vet eten, grote hoeveelheden etc. Hij drinkt nooit alcohol, gaat niet uit, gaat mensen uit de weg die ziek zijn en mogelijk moeten overgeven en gaat niet naar drukke of onbekende plekken, want mocht hij moeten overgeven dan kan hij niet direct weg of weet hij niet waar een toilet is.

Oplossingen voor braakangst

Het is vaak lastig om van braakangst af te komen, maar er is wél een manier. Om van je angst af te komen, zal je geconfronteerd moeten worden met die angst. Echter bij braakangst is dat erg lastig. Het is immers ethisch niet echt verantwoord om iemand opzettelijk te laten overgeven! Door jou wel te confronteren met datgene wat je vermijdt uit angst misselijk te worden en mogelijk te moeten overgeven kan de angst ook aangepakt worden. Dat biedt meer mogelijkheden!

Samen met een therapeut ga je stapsgewijs de confrontatie aan met alles wat je vermijdt. Dit kan beginnen met een foto van een spugende baby, vervolgens overgeefgeluiden en uiteindelijk bekijk je filmpjes waarbij overgegeven wordt (zoals bij Jackass). Daarna ga je zelf de situaties of factoren opzoeken die je normaal uit de weg gaat. Probeer een glaasje alcohol, ga eens achterin de auto zitten, stap in die kermisattractie, eet de restjes van gisteren, ga eens in de wachtkamer van de huisarts zitten en noem zo maar op! Als het goed is, zul je dan ervaren dat de kans en ernst van het overgeven veel kleiner is dan gedacht met als gevolg dat de spanning uiteindelijk steeds minder wordt!

Meer lezen op GZNDenzo

Misschien vind je volgende artikels ook interessant:

Deel dit artikel