Home / Psychologie / 5 tips om in het nieuwe jaar niet meer zoveel ‘te moeten van jezelf’

5 tips om in het nieuwe jaar niet meer zoveel ‘te moeten van jezelf’

De laatste tijd kom ik veel vrouwen tegen die alles van zichzelf “moeten”. En dit ook verzuchten: ik móet zoveel!

Ja, dat moet je zeker, maar van wie? De belangrijkste vraag begint daar: wat leg je jezelf allemaal op? En waar is het begin en het einde?

Het zal ook wel met de zeitgeist en de tijd van het jaar te maken hebben. Mede door social media en de sociale druk vind je van jezelf dat je er geweldig uit moet zien, een fantastische carrière moet hebben, een geweldige moeder moet zijn en een spannend, interessant individu moet zijn voor je partner en vrienden. En daarin zelf je grootste critikaster bent. En zeker in de aanloop naar kerst waarin het einde van het jaar nadert en je dus nog dingen moet doen om van je to do lijstje te schrappen. Hou. Daar. Mee. Op.

Je legt jezelf zoveel dingen op die je alleen nog maar voldoening geven zodra je ze van je lijst hebt geschrapt. Idioot toch? Hoe kun je nu goed in je vel zitten als je én de perfecte huisvrouw van jezelf moet spelen, én de gewiekste zakenvrouw, én de uitgeslapen, vrolijke vriendin, én de verleidelijke tijger tussen de lakens én de vijf sterrenkok in de keuken? Om maar niet te spreken van enige ruimte voor spontaniteit? Diep in ons hart willen we allemaal gewoon vrij zijn. Minder gedoe, minder gezeur, minder moeten. Actrice Mae West had voor ieder onderdeel een alterego in de vorm van een dier bedacht. Een tijger in bed, een slimme vos in de tuin, een jaguar in de garage en een ezel die het allemaal betaalt. Ik geef je een oefening voor jezelf om duidelijk te maken wat je je jezelf allemaal oplegt en tips om je te verlossen en je lekker vrij te voelen, want je moet helemaal niets. En je mag (bijna) alles. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Schrijfoefening:

 • Wat moet jij allemaal?
 • Wat moet je van jezelf?
 • Wat vind je het belangrijk dat je goed doet?
 • Welke basis dingen (hypotheek betalen, werken, sociaal zijn etc) moet je zowiezo?
 • Welke dingen die je moet doen heb je ook plezier in?
 • Is er ruimte voor spontaniteit?
 • Wat zou je anders kunnen doen?

Vijf korte tips om je vrijer te voelen – een cadeautje aan jezelf!

 1. Gooi die angsten overboord. En nu eens voorgoed: kieper ze uit het raam of van de hoogste verdieping. Angsten en “what ifs” houden je klein. Probeer ze achter je te laten en vrij te leven. Het maakt niet uit wat je angsten zijn: zonder baan komen, geen geld meer hebben, liefde verliezen of uit de gratie raken. Allemaal ongegrond – en je hebt er niets aan. Door deze kleine angsten te benoemen en te overwinnen, saboteer je jezelf niet meer, voel je je vrij en zelfverzekerd.
 2. Geloof in jezelf. Of probeer het tenminste. Je voelt je vrijer als je weet dat je op jezelf kunt bouwen en vertrouwen. Dat je niet afhankelijk bent van een ander of iets dat buiten je om gebeurt. Weet wie je bent, bepaal zelf hoe veerkrachtig en inventief je bent en voel je krachtig. Dit is jouw basis en van hier uit opereer je. Jouw mentale fundament is rotsvast en als er iets vervelends gebeurt, weet je vanuit je zuivere zelf dat je sterk genoeg bent om er weer bovenop te komen. Dat geeft vrijheid.
 3. Stap uit die draaimolen. En kijk eens hoe dat bevalt. Leer intuïtief te leven en doe eens dingen die je leuk vindt, in plaats van te moeten. Laat je kinderen los, ze leren ook zelfstandig te worden, laat de teugels vieren, daar creëer je ruimte mee. Doe eerst je leuke werkzaamheden, doe eerst de dingen die je blij maken. Leer nee te zeggen, doe de verplichtingen waar je niet omheen kan en doe dingen voor mensen die je fijn vindt om te doen. Leef vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. Kijk goed naar je lijstje hierboven van wat je allemaal “moet”, lach er om en voel je vrij. Want wie heeft dit verzonnen? Juist jij.
 4. Oordeel niet. Altijd maar een mening hebben, altijd maar iets vinden. Doodvermoeiend. Laat lekker gaan wat een ander zegt of vind, het is maar een mening. Zo ook de mening wat je van jezelf moet, zie het als een keurslijf waarin je jezelf perst. En daar zijn we te oud voor toch? Vergelijk niet, iedereen is anders. Oordeel niet, je kent de achtergronden niet volledig, je hebt de kennis niet en wat schiet je er mee op? Niets. Ja, je hebt een mening, en die mening zegt vaker iets over jou dan over degene waarover je oordeelt.
 5. Vive la vie! Ja, de Fransen weten het wel hoor! Die leven het leven, met het zonnetje op hun snoet, een eenvoudig stukje stokbrood met brie en een rood wijntje, ontmoeten vrienden op het dorpspleintje en genieten de volgende dag evenredig. Hoe fijn! En moeten ze wat? Ja, natuurlijk, ze hebben ook hun verplichtingen maar leven het leven in het hier en nu. Na gedane zaken laten ze hun ambities even los, genieten en leven het leven zoals het bedoeld is om hun batterij op te laden. Niets moet, alles mag: wat kan het leven fijn zijn – wanneer begin jij?
Recente artikelen van Esther Kreukniet (alle artikelen)
Deel dit artikel