Menu Sluiten

Onderzocht: dít kun je beter nooit tegen je liefde zeggen

Dit kun je beter nooit tegen je liefde zeggen

Liefdesrelaties hebben zeker formules tot succes. Sommige dingen kun je beter wel doen, andere dingen kun je écht beter laten.

Onderzoeker dr. John Gottman heeft ontdekt dat we tegenover elke negatieve interactie met onze liefdes we zeker 5 positieve moeten hebben, wil de relatie leuk blijven.

Katten
Kortom: kijk altijd naar de leuke dingen en focus je niet op de negatieve eigenschappen  of stomme momentjes. Die horen er nou eenmaal bij. Maar volgens therapeuten kunnen we onze relaties ook goed houden of verbeteren door een aantal dingen niet meer te zeggen.

En dan hebben we het niet over vloeken of katten, want je snapt – dat sowieso liever niet.

  • “Als je écht van me houdt, dan…” – je probeert je liefde over te halen om iets te doen. Maar dit is de verkeerde manier. Je kunt beter uitleggen wat je voelt: “Ik snap niet waarom je X niet wilt doen. Ik krijg daardoor het gevoel dat ik minder waard ben voor je”.
  • “Waarom is het niet zoals het vroeger was tussen ons?” – als je dit zegt, dan realiseer je jezelf niet dat liefde een proces is en dat alle relaties veranderen naarmate de tijd vordert.
  • “Je gedraagt je net als je vader (of moeder)!” – alleen als het positief bedoeld is, dan kun je ’t zeggen. Zoals hij bijvoorbeeld net zo goed schilderijtjes op kan hangen zoals zijn vader of zo lief thee zet net als zijn moeder. Maar nee, in een negatieve zin: niet doen. Het is een zin die gegarandeerd leidt tot ruzie. Want weet altijd: kom niet aan zijn ouders. Leg liever uit wat je meemaakt en voelt: “Ik merk dat je tegen me schreeuwt, hierdoor voel ik mij ongemakkelijk, zou je hier rekening mee willen houden?”
Deel dit artikel