Home / Psychologie / How to be perfectly imperfect

How to be perfectly imperfect

Fouten maken we allemaal en imperfecties hebben we zeker, maar we doen met z’n allen heel hard alsof dat niet zo is. Denk aan die perfect gemaaide gazonnetjes in Desperate Housewives en al die happy Instagramfoto’s met vijfentachtig filters .We creëren hiermee op deze manier een soort ideaalbeeld en houden dit met z’n allen in stand.

Niemand is perfect

Want hoe zou het zijn als je weet dat je beste vriendin, moeder of zus ook weleens iets doms of onhandigs doet of iets wat niet in het perfecte plaatje past? Dat ook zij bijvoorbeeld niet weet hoeveel provincies Nederland heeft, eigenlijk iets te veel wijntjes heeft gedronken en wel heel enthousiast op de bar heeft staan dansen of eigenlijk toch niet zo goed is in inparkeren en de auto dat al meerdere keren heeft moeten ontgelden.  Zou dat niet een enorme opluchting zijn? En de lat een stuk lager voor jezelf leggen?

Door iets te vieren geven we onszelf de boodschap dat het er mag zijn en je er dankbaar om mag zijn. En dat is nou precies wat je ook met fouten mag gaan doen. Hoe vier je dan je imperfecties? Slingers en ballonnen ophangen zou misschien een beetje gek zijn, het gaat vooral om een switch in je mindset.

Maar hoe switch ik mijn mindset dan hoor ik je denken…

Erken je fouten

Dingen verdringen werkt soms heel goed, naar jezelf toe echter toegeven dat je nou eenmaal een mens bent en niet een soort voorgeprogrammeerde robot doet wonderen. Zie fouten als een onderdeel van jezelf, wat er nou eenmaal bijhoort. 

Flawless is ook maar saai

Besef je dat je vooral leuk bent met deze fouten en niet als een geperfectioneerde variant van jezelf. Flawless klinkt misschien heel erg leuk, maar komen de leukste verhalen en herinneringen niet juist van de momenten waarop het niet 100% goed ging?

Deel je fouten en imperfecties

Doe jezelf en anderen een plezier en deel je awkward momenten. Dit mag met een lach en een traan of met het schaamrood op de kaken, maar gegarandeerd geeft dit meer rust, blijheid en vrede met jezelf. En achteraf vaak ook iets om lekker samen om te lachen. 

Vind jezelf nog steeds een 10+

Last but definitely not least! Want hoe heerlijk is het als je jezelf een 10+ mag blijven vinden na al bovenstaande?!

Deel dit artikel