Menu Sluiten

Pleaser aan het roer?

pleaser GZNDenzo

Is jouw pleaser actief

Doe jij dat ook regelmatig, de ander ‘pleasen’ terwijl het beter was geweest wat tijd aan jezelf te besteden? Weet je waarom je dat doet? Ook ik had ooit een grote ‘pleaser’ in mij. Het was een deel van mij, een schatje, dat altijd lette op hoe ik de ander tevreden en gelukkig kon maken. Ik was dikwijls razend druk met attent, zorgzaam en lief zijn voor de ander. Een bloemetje, een kaartje, een hartverwarmend telefoontje, een karweitje zonder heitje.

Mijn pleaser was bijna dagelijks actief. Je kunt je voorstellen dat mijn eigen werk en klussen thuis zich soms opstapelden tot torenhoge bergen.

Pleasen en kwaliteiten

Vergis je niet, ik ben heus liefdevol, attent en zorgzaam geboren. Dat beschouw ik als eerlijke en fijne karaktereigenschappen die ik hoog in het vaandel heb staan en niet kwijt wil. Voor geen goud zelfs! Ooit zijn deze kwaliteiten mijn valkuilen geworden. Ik was door het onbewust pleasen aan mezelf voorbij gehold en erg vermoeid geraakt.  Op een dag werd ik dus onaangenaam verrast. Ik keek in het uitgeputte gezicht van een burn-out. Mijn burn-out wel te verstaan! Zo’n burn-out is geen graag geziene gast, bij niemand niet maar met name de pleaser in mij schrok zich een hoedje. Ze wist dat ze ruim baan moest gaan maken voor rust en zelfbehoud. Dat vond ze doodeng.

Het goede nieuws

Pleasen doen we dus met goede bedoelingen. Je zult zien dat dit bijna altijd samen gaat met bovenstaande vriendelijke kwaliteiten en eigenschappen. Mensen met een sterke pleaser zijn van nature gewoon heel lief en zorgzaam! Je hoeft dit moois niet van je af te schudden maar juist behouden en in balans te brengen! Zorg beter voor jezelf. Kietel jezelf ook! Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws

Het slechte nieuws is dat pleasen ook voortkomt uit een gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dus als we maar heel attent zijn, altijd klaar staan voor de ander, geen nee zeggen, pas dan voelen we ons oké/goed genoeg. 

De pleaser is eigenlijk een ander gezicht van onze innerlijke criticus. Zowel onze innerlijke criticus als onze pleaser zijn vooral bezig met wat anderen van ons vinden. Hier ligt dan ook de sleutel tot het remmen van de pleaser en het werken aan rust en zelfbehoud. 

In balans

Wees je vaker bewust van wat je doet en waarom je het doet en durf bewuster keuzes te maken. Wees lief, zorgzaam en attent maar breng het in balans met lief, attent en zorgzaam zijn voor jezelf. Mocht je dat nog heel moeilijk vinden dan zal het je zeker helpen om te werken aan je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Vragen aan jezelf

Dit zijn handige vragen om je bewust te worden van het pleasen en betere keuzes te maken:

  1. Vraag je af als je iets liefs gaat doen voor de ander hoe het met jou is. Wat heb jij nu nodig? Hoe is het met je energie? Wat moet jij nog doen?
  2. Vraag je af of je dit geeft aan de ander uit liefde of uit angst voor afwijzing?
  3. Vraag je af hoe het zou zijn als je een keer past in attent zijn voor de ander om tijd aan jezelf of jouw gezin te besteden?
  4. Wees je bewust van alles wat je denkt en ook dikwijls invult voor de ander. Sta daar eens bij stil. Weet je 100 % zeker dat je dit moet doen voor de ander om geliefd te zijn?
  5. Voel! Vraag aan je lichaam hoe het zich voelt.  Dit doen we echt te weinig terwijl ons lijf vaak schreeuwt om aandacht. Barst je nog van de energie of loop je met je tong op je schoenen? Vraag het je lichaam!

Je bent al goed genoeg

Over het algemeen maken deze vragen dat je stap voor stap bewuster kiest. 

Je bent méér, veel meer, dan alleen wat je doet of niet doet! Je bent goed genoeg, lief genoeg en allang de moeite waard. Ook als je een keer voor jezelf kiest. Dat mag. Dat moet soms ook!

Kusje

Geef die doorgeslagen pleaser in jou een aai over haar bol, een kusje, een compliment. Maar zeg hardop dat ze nu even haar kwek moet houden zodat je aan jezelf toekomt. Een ander keertje mag ze weer. Beloofd!

De volgende columns gaan over twee onderwerpen die je verder helpen je pleaser/innerlijke criticus te temmen en te werken aan je zelfvertrouwen.

  1. Leuk nee zeggen.
  2. Breng denken en voelen in balans
Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel