Menu Sluiten

5 tips voor pleasers om vriendelijk nee te zeggen

nee zeggen tips GZNDenzo

Deel 2 in een reeks van drie over please gedrag

Mijn vorige column ging over hoe je regelmatig de ander pleast terwijl het beter zou zijn geweest wat tijd aan jezelf te besteden. Hoe beter je de pleaser als beschermingsmechanisme herkent, hoe beter je voor jezelf zorgt. Ik beloofde je een column waarin het zou gaan over de kunst van het nee zeggen. Doe je voordeel met deze tips en wordt hier lenig in. 

Soepel en lenig

Pleasers mogen leniger worden in hun gedragsrepertoire. Naast het vriendelijk en bijna automatisch  “ja” zeggen, komt er een optie bij: vriendelijk en bewust “nee” zeggen. Waar ik bij de ene pleaser hard werk aan de onderliggende belemmerende overtuigingen, helpt het bij de ander om praktisch aan het werk te gaan. Een beetje rekken en strekken zeg maar. Oefening baart immers kunst! Grenzen “doen” maakt soepel en lenig!

Vriendelijk en empathisch

Wat is het nou met pleasen? Het is niet alleen het mechanisme waarmee we afwijzing voorkomen. Het is ook een natuurlijke eigenschap van de vriendelijke en vredelievende mens. Daarom is het moeilijk om deze mensen hun grens te laten aangeven zonder zich iets van de ander aan te trekken. De pleaser is namelijk empathisch (vaak tè maar dat wist je al). Maar hoe dan nee te zeggen?

Vijf tips om vriendelijk en charmant “nee” te zeggen:

Benoem wat je bij de ander ziet

Benoem alvorens je grens aan te geven dat je begrijpt en ziet dat de ander ook druk is (vriendelijk en empathisch). Maar geef dan duidelijk aan dat je het er niet bij kan hebben. Bijvoorbeeld: “ik zie en begrijp dat jij ook druk bent en hulp kan gebruiken. Maar helaas kan ik het er nu echt niet bij hebben. Sorry, wellicht een volgende keer”.

Maak onderscheid tussen inhoud en persoon

Maak onderscheid tussen nee zeggen tegen de klus/opdracht/taak en nee zeggen tegen de persoon. Dit is een wezenlijk verschil en helpt eerder en soepeler “nee” zeggen.  Bijvoorbeeld: “ ik hoop dat je begrijpt dat ik niet “nee“ zeg tegen jou als persoon…(ik waardeer je zeer, ik ben zo op je gesteld, ik vind je een lekker ding). Ik ben echter zelf zo druk en heb nog teveel op mijn agenda staan. Het zou me niet lukken”

Reageer niet meteen

Train jezelf om niet meteen te reageren als je nog niet lenig genoeg bent in grenzen aangeven. Leg het volgende zinnetje bij het ochtendgloren op het puntje van je tong: “ik denk er even over na en kom erop terug”. Dit kan een heel goede zin zijn om jezelf moed in te spreken en het verzoek toch niet in te willigen. Gebruik tip één en twee om erop terug te komen.

Hou een hart vol warmte en van liefde in je borst maar wees op je vierkante meter een vorst! Wat je zoekt, kan geen ander je geven. Mens, durf te leven.

Benoem wat je moeilijk vindt

Moeilijk? Als je dit alles moeilijk vindt, kan het heel natuurlijk en vriendelijk zijn om dit ook te benoemen. Meng er iets van punt één en twee doorheen. Bijvoorbeeld: “ik hoor dat je hulp kunt gebruiken. Ik vind het moeilijk om nee tegen jou te zeggen omdat ik je niet wil teleurstellen. Maar ik kan dat niet voor je doen omdat ik mezelf al flink voorbij hol. “

Doen, doen, doen!

Dit is de belangrijkste tip. Zelfs als je in eerste instantie stamelt, soms wat kortaf bent, klungelig in het aangeven van je grens…zet door! Oefening baart kunst. Een jongleur laat zijn ballen heel vaak vallen alvorens hij volledig behendig is in zijn kunst. Zo is het ook met het aanleren van een vaardigheid als nee zeggen. Gun jezelf oefening en wordt vaardig en lenig.

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel