Menu Sluiten

Van multitasken naar singletasken; 5 tips!

Je kent het vast wel, je wilt flink aan de bak op je werk, schrijven aan je scriptie of bijvoorbeeld je administratie gaan doen. Ben je ineens toch weer je appjes aan het beantwoorden, afgeleid door wat je om je heen hoort of drie dingen tegelijk aan het doen. Dit doet je productiviteit geen goed.

Je bent veel productiever als je niet met honderd dingen tegelijk bezig bent. Switchen van de ene naar de andere taak kost jou en je brein tijd en energie. Je kunt je dus voorstellen dat multitasken daarom helemaal niet voor sneller of beter werken zorgt.

Singletasken, hoe doe je dat dan?

Stel een helder doel

Dit betekent een haalbaar doel; niet te groot, te ingewikkeld of te ambitieus. Hoe groter je doel is, uit hoe meer stapjes het namelijk bestaat. En laten al die deelstappen nou net zorgen voor minder overzicht en dús een grotere drempel om je ergens op te richten. Houd wel dit grotere doel in gedachten. Niet alles wat we moeten doen om onze doelen te bereiken is namelijk even leuk, maar dit doe je met een voor jou waarschijnlijk belangrijke reden en zo voorkom je uitstellen. Op mijn eigen website Mindgains vind je hier nog meer tips en tricks over.

Beperk je omgevingsprikkels

Leg je telefoon weg (want dit is afleiding nummer één), doe een koptelefoon op of ga ergens zitten waar je niet de hele tijd afgeleid wordt door iedereen die voorbij loopt of tegen je praat. Weet wel dat dit voor de een anders werkt dan voor de ander. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om met wat achtergrondgeluid te werken (dus bijvoorbeeld een chill muziekje), terwijl een ander hierdoor alweer afgeleid is en denkt aan die ene toffe vakantie, dat appje wat nog verstuurd moet worden en ga zo maar door.

Werk in afgebakende blokken

Niks is demotiverender dan ergens uren lang aan te moeten gaan zitten van jezelf. En naast demotiverend is het ook totaal niet productief. Het menselijk brein werkt nou eenmaal niet zo. Je kunt je brein wel trainen om je aandachtsspanne (een mooi woord voor hoe lang je je aandacht bij één ding kan houden) te vergroten, maar laten we het vooral leuk houden voor onszelf.

Korte blokken van bijvoorbeeld een half uur tot een uur plannen om door te bikkelen en hierna ook echt iets anders gaan doen werkt het beste. Tussendoor bijvoorbeeld even een wandeling maken (want wat is er beter voor je brein en focus dan beweging?!), koffie halen of kletsen met een collega, is dus altijd een goed idee!

De kracht van positieve bekrachtiging

Jezelf belonen werkt altijd beter dan jezelf ergens op afstraffen. Dit wordt ook wel positieve bekrachtiging genoemd (wat een stuk minder ingewikkeld is dan het misschien klinkt!); het principe van iets positiefs ergens tegenover zetten, om bepaald gedrag te versterken.

Plan dus iets leuks of ontspannends voor jezelf in nadat je hebt gewerkt, gestudeerd etc. Zorg ervoor dat je tegenover je harde werken iets kan zetten waar jij blij van wordt, bijvoorbeeld; je lievelingseten klaarmaken, beginnen aan je nieuwe boek of met een vriend(in) afspreken. Op deze manier krijgt werken aan iets of studeren een positieve lading.

Eat, sleep, hydrate

En niet te vergeten; de basisdingen die je brein überhaupt nodig heeft om een goede focus te kunnen behouden; voldoende slaap, veel water drinken (anders droogt je lijf/brein uit als een rozijntje) en eet ‘brainfood’ (oftewel; eten waar genoeg vitamines inzitten die je brein een boost geven). Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan blauwe bessen en broccoli.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar juist wanneer we honderd dingen tegelijk aan het doen zijn, is de neiging om wat minder goed voor onszelf te zorgen ook groter.

Deel dit artikel