Home / Psychologie / Als je ADHD hebt: dít zijn de voordelen

Als je ADHD hebt: dít zijn de voordelen

Ben, heb of ken jij een kind of volwassene met AD(H)D? Wat een geluk!

Bijzonder hè, dat velen verbaast reageren op het moment dat je positief insteekt op AD(H)D. De negatieve associaties overheersen vaak, gek genoeg. Waarom dat vreemd is, lees je hieronder!

‘Ik kan me juist heel goed concentreren, daarom hoor ik je soms niet’. Kinderen zien het zelf heel goed – die positieve kanten. Het is aan ons om dit te stimuleren, in plaats van af te remmen.

Dat gaan we dus doen. Waar kunnen we op letten? Empathie! Net zoals het omdenken in kwaliteiten (wat gaat er goed, in plaats van fout), kunnen kinderen met AD(H)D zich bovengemiddeld goed inleven in anderen. Is er ruzie (anders gezegd: fittie) tussen twee klasgenootjes? Een kind met AD(H)D zal zich haarfijn kunnen verplaatsen in beide standpunten. Zij zijn daarmee een zeer gewenste hulp voor de leerkracht. Immers: kinderen hebben de fijne neiging om gemakkelijker dingen van elkaar aan te nemen, dan van een volwassene. Dat is er dus eentje in de categorie: win-win.
Een kind met AD(H)D zal daarnaast vaak beschikken over een enorme inzet als je het een opdracht geeft die het interessant vindt. Menigeen zal jaloers zijn op zo’n portie doorzettingsvermogen, enthousiasme en passie. Aan ons de uitdaging om te ontdekken hoe we deze ‘drive’ aanzetten. Vraag ernaar, ga het gesprek aan en kom erachter.

Heb je een probleem? Behoefte aan een andere kijk of frisse blik op een situatie? Ook dan heb je de kwaliteiten van een kind met AD(H)D nodig. Door een sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen zullen zij je de inzichten geven die je niet had willen missen.
Het doorzettingsvermogen, enthousiasme, de eerlijkheid, sociale vaardigheden, het inlevings- en probleemoplossend vermogen zijn slechts een greep uit de kwaliteiten die een kind met AD(H)D zo’n fijn mens maken. Er is meer, en ik wil je uitdagen deze te ontdekken. Doe dat vooral met humor, want als er iets een garantie is in het contact met kinderen met AD(H)D, is het #LOL.

‘Op een tablet zitten? Nee joh, ben je gek. Dat is toch zonde van dat ding’.
Benoem, benadruk en benut de krachten, de voordelen van AD(H)D en zie eens hoe een kind groeit. Niemand is zo gelukkig als een kind in zijn of haar kracht.

Recente artikelen van Lisa Dillen (alle artikelen)
Deel dit artikel