Menu Sluiten

Dít is waarom sommige vriendschappen slijten

Dit is waarom sommige vriendschappen slijten

Waarom sommige vriendschappen slijten | Een verklaring

Een goede vriendschap is een van de mooiste dingen van het leven. Waar we wanneer we jong zijn al de perfecte vriendin zien in iemand omdat ze in dezelfde straat woont, ook zo onwijs houdt van knikkeren of bij ons in de klas zit, zijn we in het volwassen leven net iets kieskeuriger. En dus is het onvermijdelijk dat sommige vriendschappen voorbijgaan. Lees hieronder meer waarom sommige vriendschappen slijten.

Vriendschap

Een vriendin kan iemand zijn waarmee je kan lachen en huilen, die je iets toe kan vertrouwen, waar je op kan bouwen, die je een hart onder de riem steekt, die je respecteert en je ook een zekere vrijheid gunt. Iedereen heeft zijn of haar eigen ongeschreven regels over wat een vriendschap waardevol maakt. Hoe beter jij met je vriendin op één lijn zit over deze ongeschreven regels, hoe stabieler de vriendschap. Of het nu om mij persoonlijk gaat, bekenden of klanten, vriendschap is een hot topic. Een fijne vriendschap kan je namelijk het gevoel geven de wereld aan te kunnen, maar een vriendschap kan ook het tegenovergestelde doen en daarmee een bron zijn van stress, boosheid en verdriet. Naarmate wij ons ontwikkelen als individu worden vriendschappen gedwongen zich mee te ontwikkelen en in het ene geval is dit een groter succes dan in het andere.

Het slijten van sommige vriendschappen

Niemand is perfect. Jij niet, je vriendin niet, en de perfecte vriendschap bestaat ook niet. Vriendschappen vragen dan ook om investering, want zoals elke relatie kent een vriendschap wel eens ups en downs. Een goede vriendschapsrelatie kan dit slechte weer doorstaan. Maar wat nu als de dynamiek tussen jou en een vriendin echt verandert? Wat als diegene waar je al zo lang mee omgaat niet langer iemand is die jou een goed gevoel geeft? Wat als diegene onvriendelijk is, competitief, kritisch of misschien wel jaloers? De investering in tijd en energie leidt niet meer tot een relatie waar je energie van krijgt, maar waar je juist steeds energie aan lekt. Kortom, wat als jouw vriendin iemand is geworden waar je eigenlijk niet graag meer mee om wilt gaan?

Wanneer dit over een liefdesrelatie zou gaan zou je na verloop van tijd de beslissing maken uit elkaar te gaan, maar met vriendschappen ligt dit vaak complexer. We kunnen het onszelf erg lastig maken door een beeld te creëren dat ‘eens goede vrienden, altijd goede vrienden betekent’. Waarom zou je bewust in een vriendschapsrelatie blijven zitten waarin je niet jezelf kan zijn, of waar je er juist op af wordt gerekend wanneer je jezelf bent? Wat niet werkt hoeft niet voor altijd te blijven. Het is belangrijk dat we ons er bewust van zijn dat het niet vreemd is dat vriendschappen veranderen, scheef kunnen groeien, wederzijdse verwachtingen niet meer kloppen en dat vriendschappen daarmee dus ook eindig kunnen zijn.

Vrienden voor altijd?

Wanneer je merkt dat je van iemand wegdrijft is het belangrijk jezelf af te vragen waarom dat zo is en in hoeverre jij hier iets aan kan veranderen zonder jezelf hierin te verliezen. Wat is het fundament van de vriendschap en is deze nog voldoende stabiel om er een prachtig huis op te bouwen? Waar het vaak op neerkomt is dat je een vriendschapsrelatie ontgroeit. Ondanks dat je wellicht al jarenlang vrienden bent heb je je wel apart van elkaar ontwikkeld. Je persoonlijkheid, je overtuigingen en je gedragingen kunnen in de loop der jaren veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je als vriendinnen niet meer op elkaar aansluit. Het kan ook zijn dat je elkaar remt in deze ontwikkeling, omdat de één de verandering van de ander niet kan waarderen. Een vriendschap kan tevens uit balans raken doordat er een scheve verhouding ontstaat tussen geven en nemen. Het kan zijn dat de ander te veel vraagt van de relatie, meer wil zijn in jouw leven dan dat diegene werkelijk is in jouw leven. Vaak voelen we het haarfijn aan dat het eigenlijk niet meer werkt, maar lopen we ervoor weg uit angst voor conflict of confrontatie. Wanneer het niet meer goed voelt hebben we echter de keuze er iets aan te doen. Je kiest tenslotte nog altijd zelf wie je in je leven wilt hebben en wie niet!

Waarom sommige vriendschappen slijten, betekent niet dat deze niet belangrijk was, of niet nog steeds is. Het legt ook niet de schuld bij de een of de ander. Het accepteert simpelweg het feit dat wat ooit was niet meer is, en dat dat ook oké is. Het is de kunst om iemand nog steeds een plekje in je hart te geven en te kunnen genieten van de mooie momenten die er zijn geweest en gelijktijdig te accepteren dat dit tot de geschiedenis behoort, omdat die dynamiek op dit moment niet meer werkt. In plaats van elkaar te willen veranderen tot iets wat we niet (meer) zijn moeten we open staan voor het idee dat er vriendschappen zijn die behoorden tot andere levensfases, andere tijden, passend bij andere versies van ons individu.

Echte vrienden

Je gaat ervaren dat, hoe meer je wordt wie je wilt zijn, hoe minder energie je wilt besteden aan dingen die je niet blij maken of mogelijk zelfs pijn doen. Het leven is te kort om elkaar niet het allerbeste te gunnen! Wees moedig genoeg om diegenen die je niet goed doen voelen te laten gaan. Echte vrienden geven je de kans te groeien zonder dat het de vriendschap uit elkaar doet groeien. Een vriend is iemand die je verleden respecteert, gelooft in je toekomst en je accepteert zoals je bent. En daarmee wordt verklaard waarom sommige vriendschappen slijten en andere vriendschappen voor een leven lang zijn. Het is hoe het is, even goede vrienden!

Lees ook over je doelen behalen met de juiste mindset.

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel