Home / Psychologie / Waarom het helpt als je je minder aantrekt van anderen

Waarom het helpt als je je minder aantrekt van anderen

Psycholoog Mignon Rutten motiveert jou om minder afhankelijk te zijn van anderen en vertelt hoe jij je minder van anderen kan aantrekken. Dat is pas echt persoonlijk leiderschap!

We zijn vaak erg druk met wat anderen van ons vinden. Soms vinden we het zelfs belangrijker wat onze omgeving ergens van vindt en plaatsen we onze eigen wensen en behoeftes op de tweede plaats. Veel mensen zetten bepaalde stappen niet in hun leven, omdat ze bang zijn voor de reacties van bekenden. Er heerst een sterke angst voor afkeuring en uitgelachen worden. Terwijl dit eigenlijk nergens op slaat. Je hebt bijvoorbeeld dat ene jurkje gekocht waar je ontzettend blij van wordt. Een niet zo enthousiaste reactie van een collega kan ervoor zorgen dat ook jouw enthousiasme als sneeuw voor de zon verdwijnt. Of je droomt er al jaren van om voor jezelf te beginnen, maar de pessimistische en sceptische kijk van anderen houdt je tegen. Zonde! Want: who cares? Als jij iets wil, moet je je minder aantrekken van wat anderen hiervan vinden.

Waarom zijn we toch zo gevoelig voor wat anderen van ons denken? 

Evolutionair gezien is het heel erg handig en slim om ons wat aan te trekken van onze omgeving. Als je in de tijd van de prehistorie niet bij een groep hoorde en samen kon jagen, dan was het snel gedaan met je. Je kans tot overleven werd aanzienlijk verkleind, want ja daar zat je dan in de bossen in je uppie. Deze drang om ergens bij te horen kan ook nu nog veel voordelen opleveren. We hoeven inmiddels niet meer met een speer door de bosjes te rennen met de Albert Heijn om de hoek, sociale wezens zijn we echter nog steeds. De meeste mensen hebben de behoefte om ergens bij te horen, zich met anderen te kunnen identificeren. Je enigszins aanpassen aan wat past en geaccepteerd wordt door je omgeving kan op deze manier dus voor een goed gevoel zorgen. Ook kan het zorgen voor sociale steun. Zodra dit tot gevolg heeft dat een groot gedeelte van jou en je identiteit niet tot uiting kan komen, verliezen we hiermee iets essentieels uit het oog; namelijk onszelf. 

Balans

Laat het sleutelwoord hierin dan ook zijn; balans. Je af en toe iets aantrekken van de ander kan je helpen om op jezelf te reflecteren. Het kan dienen als spiegel, waarin je soms kan zien dat je iets bijvoorbeeld niet zo handig hebt aangepakt. Hoe zorg je ervoor dat dit niet doorschiet naar volkomen op de ander gericht zijn? 

Ga je onzekerheden en angsten aan! 

Vaak lijkt het logisch om rekening met andermans mening te houden, omdat we graag veilige keuzes willen maken. Veilige keuzes leiden echter meestal tot ontwikkeling. Je kunt veel meer uit jezelf halen, als je je hier niet zo door laat leiden. Dus niet better safe then sorry, maar doe je eigen ding. Niks helpt beter dan datgeen wat onzekerheid en spanning oproept aan te gaan. Draag dat jurkje wat je stiekem eigenlijk heel leuk vindt, neem die stap in je carrière die je al zo lang in je hoofd had of zeg het eens eerlijk als je ergens geen zin in hebt. Pas dan kun je echt jezelf zijn en jezelf de kans geven erachter te komen dat dit heel erg bevrijdend is. Misschien is niet iedereen het overal mee eens, maar dit doet niks af aan jou als mens. Het maakt jou alleen nog maar authentieker en dat is waar het om gaat. 

Deel dit artikel