Home / Psychologie / Dít is wat een eetstoornis echt is (en zo vaak komt het voor)

Dít is wat een eetstoornis echt is (en zo vaak komt het voor)

Iedereen denkt weleens aan zijn of haar figuur. Maar wat als dit iets is wat een hele dominante rol in je leven gaat spelen?

Als je zo bewust met (gezond) eten bezig bent, dat je er niet meer van kunt genieten, steeds strenger voor jezelf wordt, afvalt en bang bent om aan te komen. Dit kan betekenen dat je een eetprobleem hebt of aan het ontwikkelen bent.

Wat is het precies
Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag en een verstoord lichaamsbeeld. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel of te gezond en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van diëten.

Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen
Bij anorexia is er sprake van een ongezond laag lichaamsgewicht, echter vind men zichzelf nog steeds te zwaar of dik. Ongeveer 1% van de jonge mensen in de westerse samenleving lijdt hieraan, de meesten van hen zijn vrouwen. Wanneer er sprake is van anorexia kan hiermee om worden gegaan door heel weinig tot niks te eten, overmatig te sporten, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mensen met anorexia de omvang van hun lichaam heel erg overschatten, zij denken bijvoorbeeld meer ruimte nodig te hebben om door en deuropening te kunnen lopen. Ook is er onderzoek gedaan met het aanwijzen wanneer zij verschillende lichamen zien en zichzelf.

Wanneer er sprake is van boulimia heeft iemand last van eetbuien. Velen grappen weleens dat ze last hebben gehad van een eetbui wanneer ze een zak chips soldaat hebben gemaakt of die ene reep Tony Chocolonely toch niet konden laten liggen. Een eetbui bij boulimia gaat echter veel verder dan dit. Na een eetbui is er sprake van een schuldgevoel en doet men heel hard zijn best om het eten weer kwijt te raken, bijvoorbeeld door veel te gaan bewegen of over te geven. Wanneer er sprake is van eetbuien, maar dit niet gecompenseerd wordt erna, spreekt men van een eetbuistoornis. Hierdoor ontstaat vaak overgewicht. Een term die je tegenwoordig ook veel voorbij ziet komen is orthorexia. Deze vorm staat nog niet omschreven in het classificatiehandboek der psychologen en psychiaters, echter is het wel iets waar veel mensen zich in herkennen. Orthorexia omschrijft een obsessie met gezond eten en leven, wat tot dezelfde symptomen kan leiden als bijvoorbeeld anorexia. Door zo puur mogelijk te willen eten wordt uit het oog verloren dat voedingsmiddelen welke vet bevatten of uit een potje komen ook af en toe prima of juist gezond kunnen zijn.

Wat kunnen oorzaken zijn in het ontwikkelen van een eetstoornis?
Er is al heel veel informatie over gezond eten, wat maakt dat het vaak niet ligt aan een gebrek aan kennis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van een laag zelfbeeld. Als op sommige vlakken in het leven dingen niet goed lopen, kan op een strenge manier met (niet) eten bezig zijn een gevoel van controle geven, een gevoel wat controle wat op deze andere vlakken mist. Het stellen van hoge eisen aan jezelf kan dit ook weer versterken. Veel eten kan soms ook juist een manier zijn om met emoties om te gaan, om gevoelens van angst, verdriet of boosheid “weg te eten”. Ook is uit vele onderzoeken gebleken dat de manier waarop we tegen eten aan kijken veelal gevormd wordt door de culturele omgeving waar we ons in begeven. Kijk maar eens naar het verschil tussen de Victoria’s Secret modellen en de “Rubens dames” op de schilderijen uit 1600. Wat toen mooi werd gevonden, wordt nu niet meer zo ervaren. Het beeld dat in media wordt geschetst van wat mooi is en wat blijkbaar niet heeft veel invloed op hoe wij onszelf en ons lichaam gaan zien.

FACTS:

  • Meer dan 100.000 meisjes tussen de 12 en 18 jaar, kampt met een eetstoornis
  • 95% van de mensen met een eetstoornis is een vrouw
  • Anorexia ontstaat meestal in de puberteit en bij jong volwassenen. Ongeveer 5600 mensen lijden in Nederland aan anorexia nervosa
Deel dit artikel