huidverzorging Korea

Een huidverzorging met 10-15(!) stappen

Een huidverzorgingsroutine die enorm populair is in Zuid-Korea is K-Beauty. Deze routine bestaat uit wel tien tot vijftien stappen. Met toners, exfolianten, maskers en crèmes, en ingrediënten als bloemextracten, bijengif en slakkenslijm… De routine wordt meestal twee keer per dag doorlopen! 

Misschien heb mij wel gezien bij Editie NL, waar ik onlangs mijn professionele mening deelde over deze Koreaanse beautytrend. Ik ben voor Editie NL helemaal in deze Koreaanse beautyroutine gedoken. In deze blog lees je wat ik er als dermatoloog wél en niét goed aan vind.

Schoonheidsideaal: Zuid-Korea vs Europa

Ten eerste lijkt het Zuid-Koreaanse schoonheidsideaal het tegenovergestelde van de Europese. In Azië wil men een gezonde, gehydrateerde en lichte huid die geen make-up nodig heeft om te stralen. Wij in Europa doen juist ons best om er zongebruind uit te zien. Eventuele onzuiverheden bedekken we veelal eerst met make-up voordat we ze gaan aanpakken.

De huidverzorgingsroutine: 10 tot 15 stappen

De cosmetische industrie in Azië is enorm. De focus ligt vooral op het gebruiken van natuurlijke ingrediënten in al hun producten. In de K-Beauty huidverzorgingsroutine zitten tien tot vijftien verschillende stappen verwerkt. Deze stappen variëren van het gezicht reinigen met olie, exfoliëren, het aanbrengen van maskers en ga zo maar door. Veel stappen uit deze routine zou je dus twee keer per dag uit moeten voeren!

Wat ik er als dermatoloog wél en niét goed aan vind

Tegenwoordig weten we allemaal dat we goed voor onze huid moeten zorgen. Je huid is je natuurlijke beschermer, dus wat extra liefde aan je huid geven kan geen kwaad! Maar tien tot vijftien stappen in je huidverzorgingsroutine, dat vind ik als dermatoloog te overdreven en vooral een marketing hype. Het kost je tijd en geld. En los hiervan, loop je het risico op het ontwikkelen van een contactallergie. Veel van deze huidproducten bevatten namelijk parfum, natuurlijke geurstoffen of bloemenextracten. 

Hiernaast bevatten de Koreaanse producten vaak dierlijke ingrediënten, zoals bijengif en slakkenslijm. Deze zouden een anti-aging effect hebben. Helaas is de wetenschappelijke onderbouwing zeer magertjes. Daarnaast worden ze vaak in lage percentages in de producten gestopt. Dus of ze dan daadwerkelijk iets doen, is maar de vraag.

Natuurlijke ingrediënten

Verder ligt de focus in de Aziatische cosmetische industrie vooral op het gebruiken van natuurlijke ingrediënten. Die zouden beter zijn voor de huid. Dit is een echte fabel! Het is niet zo dat natuurlijke ingrediënten werkzamer of veiliger zijn dan synthetische stoffen.

Echt goede anti-aging? SPF

Waar ik als dermatoloog wél volledig achter sta, is de zonbescherming in de Koreaanse beautyroutine. Voor een écht goede anti-aging gebruik je een zonnebrandcrème (SPF) als laatste stap in je huidverzorgingsroutine.

Mijn advies? Houd je huidverzorgingsroutine simpel: reinig, hydrateer en bescherm. Zo voorkom je een contactallergie en ga je huidveroudering het beste tegen!

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash