kinkhoest vaccineren vaccin tijdens zwangerschap

Gynaecoloog Ivo van Dooren deelt zijn expertise betreffende het vaccineren tijdens de zwangerschap

Sinds vele jaren worden kinderen in hun eerste jaar ingeënt tegen een zestal infectieziekten. De meesten van jullie hebben wel gehoord van de DKTP vaccinatie. DKTP is een afkorting en staat voor Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio.

Omdat deze infectieziekten juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk zijn, moeten zij zo vroeg mogelijk beschermd worden. Daarom worden de vaccinaties al op jonge leeftijd gegeven.

Kinkhoest is een acute luchtweginfectie, veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet of niet voldoende gevaccineerd zijn. Het gaat dan bijna altijd om kinderen onder de 5 maanden.

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 100 kinderen jonger dan 1 jaar in het ziekenhuis opgenomen met complicaties van een kinkhoest infectie zoals een acute longontsteking, ademhalingsproblemen en zuurstoftekort. Er overlijden zelfs kinderen aan.

Nu is het mogelijk om de aanstaande moeder in de zwangerschap al te vaccineren tegen kinkhoest zodat de moeder extra antistoffen tegen de bacteriën aanmaakt, deze doorgeeft aan de baby via de placenta en de pasgeborene dan toch beschermd is tegen kinkhoest. Deze bescherming is er echter alleen gedurende de eerste levensmaanden. Het is heel belangrijk dat je baby dus evengoed het reguliere inentingsschema volgt!

Dit kinkhoestvaccin dat zwangere vrouwen kunnen krijgen is geen zogenaamd levend vaccin en is daardoor volstrekt veilig voor de ongeboren baby, dit weten we doordat er in het buitenland al een aantal jaren veel ervaring mee is.

Sinds jaren krijgen zwangeren in landen als Engeland, Amerika en ook België al een kinkhoestvaccin aangeboden. De Gezondheidsraad heeft de minister van Volksgezondheid geadviseerd om dit ook in Nederland in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Zij neemt hier binnenkort een besluit over. Het is nu echter ook al mogelijk dit vaccin te krijgen. Dit wordt echter nog niet (volledig) vergoed. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.