keelpijn tips

Midden in de nacht word je wakker met een zere keel. Pijn bij het slikken en het gevoel alsof je keel in de fik staat. Iets zeggen gaat moeilijk en pas na een kop hete thee neemt dat nare gevoel weer wat af.

Hoe komt het?

Keelpijn, een typische klacht tijdens de herfst en wintermaanden. Hoe komt het dat we juist dan last hebben van deze klacht? Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus. Keelpijn door een bacterie komt minder vaak voor. Keelpijn door een virus of bacterie is besmettelijk. Als je hoest of praat komen druppeltjes speeksel met het virus via de lucht bij andere mensen terecht. En omdat we in deze maanden veel binnen leven en dus vaker met meer mensen dicht bij elkaar zijn, dragen we het virus makkelijk aan elkaar over. 

Hoe lang duurt het?

Het goede nieuws is dat keelpijn vrijwel altijd spontaan weer over gaat. Meestal binnen 10 dagen. Althans als het door het virus komt. Wanneer de keelpijn veroorzaakt wordt door roken, schreeuwen of een andere oorzaak duurt het langer. Dan kan het goed zijn om na 2 weken naar je huisarts te gaan.

Wat kan je er tegen doen?

Ondanks dat je weet dat het vanzelf weer overgaat, kan je er toch echt last van hebben. Daarom een aantal tips om de klachten van keelpijn te verminderen:

  • Drink regelmatig. Zowel koude als warme dranken kunnen verlichting van de pijn geven.
  • Neem iets om op te zuigen zoals een dropje; dat vermindert de pijn vaak.
  • Als het je echt teveel klachten geeft, neem dan gerust paracetamol. Je kan tot 4 maal daag 2 tabletten gebruiken, mits je geen allergie of contra-indicatie hebt. Vraag het zo nodig aan je apotheker!
  • Praat zo min mogelijk. Daardoor geef jij je stembanden rust. Ga vooral niet fluisteren, maar praat zo gewoon mogelijk.
  • Gun jezelf rust!  Zeker als je koorts hebt en je je belabberd voelt.