Als jullie hebben besloten om te stoppen met het gebruik van anticonceptie omdat je zwanger wil worden, hoop je natuurlijk dat het snel gaat lukken.

Termijn om zwanger te worden

De meeste zwangerschappen, ruim 75% ontstaan binnen 6 maanden. Na een jaar proberen is ongeveer 85% van de paren zwanger.

Diegene die dat niet gelukt is binnen een jaar, kunnen naar de huisarts gaan om verder onderzoek te laten doen en vaak worden deze paren doorgestuurd naar de gynaecoloog. Uiteindelijk blijkt dat van alle oorzaken die er zijn, ongeveer een derde bij de man ligt, een derde bij de vrouw en het overige een derde deel is onbegrepen, dat wil zeggen dat alles wat we kunnen onderzoeken eigenlijk goed is.

Bevorderende factoren

Wat kun je er zelf aan doen om je kans op zwangerschap zo groot mogelijk te maken? Hoe vaak “moet” je vrijen per week? Mag alcohol helemaal niet? Wat doen roken en overgewicht eigenlijk op de kans om zwanger te worden?

De zaadkwaliteit is het beste na twee tot drie dagen “onthouding”. Dus elke dag seks hoeft echt niet! (Maar mag wel ☺)
Alcohol mag best, zolang je niet boven de 2 glazen per dag komt. Er zijn geen aanwijzingen dat die hoeveelheden de zwangerschapskans negatief beïnvloeden. Maar, zoals ik in eerder stuk al schreef, meteen stoppen als je zwanger bent! Het is namelijk heel nadelig voor je ongeboren kind als je alcohol drinkt in de zwangerschap.

Niet roken

Een groot onderzoek laat zien dat als je rookt en zwanger wil worden, dit niet gunstig is. De kans dat het niet lukt of heel lang duurt, stijgt met wel 60%! Bij mannen is het effect van roken minder uitgesproken.
Inmiddels weten we dat een BMI boven de 27 of onder de 17 het risico vergroot dat je een verstoring van de eisprong krijgt. En zonder ei geen baby! De optimale BMI is tussen de 18,5 en 25; zowel om zwanger te worden maar ook om gezond zwanger te zijn!

Foliumzuur

Laatste tip: begin meteen met het slikken van foliumzuur als je zwanger wil worden. Dat wordt nogal eens vergeten!